Sistemul din București începe să cedeze: Pacienții COVID, cărați la grămadă către spitalele din Capitală!

Sistemul din București începe să cedeze: Pacienții COVID, cărați la grămadă către spitalele din Capitală!
Un pacient infectat cu SARS-CoV-2, internat într-un spital din Sibiu, s-a sinucis (FOTO-Arhivă: Eduard Vînătoru/Mediafax Foto)
Publicat: 13/10/2020, 14:28
Actualizat: 13/10/2020, 14:29

Sistemul medical din București începe să nu mai facă față în contextul în care Capitala a ajuns la un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, de aproximativ 3. Pe de o parte, medicii susțin că nu mai sunt locuri în secțiile ATI din anumite spitale bucureștene, iar pe de altă parte serviciile de ambulanță sunt suprasolicitate din cauza numărului tot mai mare de cazuri COVID-19.

Situația este dramatică la nivelul serviciilor de ambulanță unde pacienții COVID-19 sunt transportați la grămadă către spitale, din cauza numărului tot mai mare de infectări cu SARS-CoV-2.

Un pacient aflat într-o astfel de situație a povestit pentru Libertatea prin ce a trecut până a ajuns la spital. Acesta a fost transportat alături de alte 7 persoane, în condițiile în care se știe faptul că încărcătura virală afectează gradul de gravitate al bolii, dar și faptul că anumite teste pot avea rezultate fals-pozitive. Situația povestită de pacient a fost confirmată și de directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu.

Serviciile de ambulanță, la un pas de colaps: Câte șapte-opt pacienți transportați la grămadă

O persoană care este suspectă de coronavirus este supusăunui test special iar, dacă rezultatul este unul pozitiv, este transportată la un spital unde este evalutată iar medicul decide dacă trebuie să fie internată sau se poate recupera în autoziolare la domiciliu.

Însă în ultima vreme, numărul de cazuri zilnice de COVID-19 din București se mențione la o medie de 500, astfel ne putem da seama de ce serviciile de ambulanță au ajuns să fie suprasolicitate.

Astfel că, pentru optimizarea timpului, personalul de pe o mabulanță ajunge să transporte chiar și câte 7 persoane, nemaiavând timp să îl transporte pe fiecare pacient în parte către o unitate spitalicească.

Managerul Serviciului de Ambulnață București, Alis Grasu, a confirmat pentru Libertatea faptul că pacienții sunt transportați și câte 7-8 la spitale pentru efectuarea de investigații medicale.

„Da, pentru că toţi sunt pozitivi. Absolut toţi sunt pozitivi. Nu sunt alţii de alt fel. Şi ca să putem face faţă unui număr atât de mare de pacienţi, da, într-adevăr şi noi, şi SMURD-ul folosim şi maşinile cu mai mulţi pacienţi”, a confirmat Alis Grasu.

De asemenea, aceasta a fost întrebată de reporterii Libertatea și de situația în care pacienții ar putea avea de fapt rezultat fals-pozitive la teste.

„Dar nu pot fi fals-pozitivi. Pentru că noi nu putem pleca de la premisa asta. Dacă am pleca de la premisa că sunt fals-pozitivi, nu i-am mai duce la evaluare”, a explicat aceasta.

„Nu avem cum să oferim echipaje dedicate”

„Oricum sunt foarte multe cazuri în Bucureşti. Şi se fac eforturi foarte mari ca să putem face aceste transporturi şi să ajutăm toţi pacienţii, ca să transportăm pacienţii pozitivi asimptomatici sau cu semne minore, la spital, pentru evaluare. Ei nu pot pleca cu mijloace proprii la spital, că riscurile ar fi mult mai mari. În afară de ambulanţă şi de SMURD, nu există altceva care să îi transporte. Echipajele poartă echipamente de protecţie şi luăm toate măsurile să nu infectăm alte persoane. (…) Luăm măsuri foarte severe şi foarte riguroase de dezinfecţie a ambulanţei ulterior. Pentru că aceste ambulanţe nu sunt dedicate pacienţilor COVID. Ele, la un moment dat, transportă pacienţii diagnosticaţi cu COVID, după care nebulizează, dezinfectează ambulanţa, iar ambulanţierii îşi schimbă ţinutele, se dezinfectează şi ei, şi merg şi la cazuri obişnuite. Nu avem cum să oferim echipaje dedicate”, a mai explicat Alis Grasu.

„Orice serviciu de ambulanţă, că e public sau privat, ar fi binevenit”

„Ambulanţele private nu au dorit, pentru că ele nu au echipamente de protecţie. Ne-am confruntat cu situaţii la dialize, pentru care ambulanţele private aveau contracte – o parte din ele nu au mai fost făcute de ambulanţele private, când s-a pus problema de pacientul dializat pozitiv. Şi în unele situaţii s-a apelat la noi. Orice serviciu de ambulanţă, că e public sau privat, ar fi binevenit din punctul meu de vedere. Noi nu suntem reticenţi la a-i implica şi pe ei, pentru pacientul care nu necesită asistenţă medicală de urgenţă, ci trebuie doar transportat şi a se stabili dacă necesită internare sau nu”, a mai adăugat aceasta.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?