Directorul DSP Suceava Manuela Trifan a explicat ce s-a întâmplat în cazul celor 13 decese anunțate în cursul serii de luni 22 – 29 martie referitoare la pacienți internați în Spitalul Județean Suceava.
„Situația deceselor raportate este: din data de 22 martie și până astăzi, au fost 20 de decese confirmate cu COVID-19, si mai exista încă 10 decese la care a fost recoltat testul, dar nu avem rezultate, deci nu le putem confirma încă. În momentul în care le vom avea, vomputea spune câte s-au adăugat celor 20 cunoscute. Noi mai avem decese la care așteptăm rezultatele. (…) Cei decedați aveam comorbidități”, a declarat Manuela Trifan la Digi24.
„Va dura foarte mult (n. r. ancheta epidemiologică). Cazul princeps a fost săptămâna trecută, înainte de data de 22 (n. r. martie), nu știu ce s-a intamplat înainte de data când am fost numită aici. Pacienții care vin și se adreseaza spitalului cu simptomatologie sunt testați, personalul sanitar al spitalului nu a fost încă integral testat. Înca continuă acțiunea de testare a personalului. Nu putem spune la momentul acesta câți pozitivi avem din întregul personal sau câți sunt negativi. Zilnic vin la DSP și sunt testați. Și capacitatea de recoltă și cea de testare sunt destul de limitate. Laboratoarele sunt supraaglomertae”, a explicat directorul DSP Suceava.
De asemenea, aceasta a precizat că în cazul celor 13 pacienți de la Suceava care au decedat, „probele au fost prelevate înainte de survenirea decesului”.
„De pe 26 mai avem teste, și de pe 25 mai avem teste ale căror rezultate nu au venit. Dacă prindem laboratorul liber, putem avea rezultatele în două zile, dar sunt momente în care rezultatul poate veni și în 5 zile. Este o situatie de criză. (…) Dorim să avem rezultate rapide mai ales în ceea ce privește personalul medical. Sperăm ca în următoarele zile să fie pusă în funcționare testarea la nivelul județului Suceava. Atunci lucrurile vor merge mult mai repede. Numai astăzi DSP Suceava a trimis către laboratoarele de testare 300 și ceva de probe”, a mai precizat Manuela Trifan.
„Eu nu fac presupuneri și nu mă pot pronunța pe aspecte pe care nu le-am văzut cu ochii mei. Nu pot analiza eu acum accidentul epiemiologic. Nu ne permite timpul acum să facem nu știu ce teorii. Trebuie să intervenim și să facem lucrurile să meargă. (…) Cred că și lipsa unui epidemiolog… Nu știu în ce măsură echipamentele de protecție erau suficiente, nu știu dacă personalul le-au purtat sau le-au purtat corect, nu știu dacă toate procedurile de prevenire a infecțiilor au fost respectate. Problema este cronică. Chiar și schimbarea frecventă a unui epidemiolog are influență asupra întregii activități medicale din spitalul respectiv”, a explicat aceasta potrivit sursei citate.
În cadrul Spitalului Județean Suceava au fost infectate cu noul coronavirus 181 de cadre medicale, iar ulterior instituția sanitară a fost închisă pentru dezinfecție.