Situația locurilor la ATI în România. Câte paturi mai sunt libere
Situația locurilor la ATI în România este una gravă. Vineri, 19 martie, 1.313 pacienți erau internați pe secțiile de Terapie Intensivă.
Ministerul Sănătății a transmis vineri faptul că la nivel național sunt în total 1.428 de paturi la Terapie Intensivă. Dintre acestea, 1313 sunt ocupate, astfel încât doar 115 mai sunt libere.
În întreaga țară sunt 1.428 de paturi ATI – 1339 avizate și 89 suplimentare. Dintre acestea, 283 de paturi sunt în București – 263 avizate și 20 suplimentare.
Situația locurilor la ATI în România
La nivel național sunt ocupate 1313 de paturi pe secțiile ATI, 257 fiind în București. Astfel, pe țară mai sunt 115 paturi libere, din care 26 în Capitală.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis vineri, 19 martie, că 1.313 pacienți se află internați la ATI. Acesta este un record de la începutul pandemiei de coroanvirus.
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis în aceeași zi că numărul de paturi va fi suplimentat în curând. Declarațiile acestuia au venit în contextul în care două persoane bolnave de COVID-19 au murit la Spitalul din Craiova în timp ce așteptau eliberarea unor locuri la ATI.
Prim-ministrul Florin Cîțu a susținut că în acest weekend va fi evaluată situația locurilor la ATI. Totodată, a precizat că așteaptă explicații de la Ministerul Sănătății privind situația de la Spitalul Craiova.
„ Eu am spus că trebuie să facem o inspecţie în fiecare spital, zilnic, să vedem care e situaţia. Cu siguranţă Ministerul Sănătăţii va prezenta planul pentru această perioadă în zilele următoare (…) Repet, Ministerul Sănătăţii sigur se ocupă în acest moment de suplimentare paturilor ATI (…) În acest moment, tot personalul Ministerului Sănătăţii, cei de la DSU, duc la îndeplinire obiectivul de săptămâna trecută, de a ajunge la 1.600 paturi la ATI (…) Sunt sigur că vom ajunge la acest număr în curând!”, a declarat premierul.
Recent, Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a vorbit despre criza locurilor pe secțiile ATI din prezent, precizând că situația poate fi depășită prin urmărirea cazurilor grave și a admisiei, la fel cum s-a întâmplat anul trecut.