Slovacia anunță că programul său de testare în masă a populației a fost un succes. Țara va relaxa restricțiile
Autoritățile slovace vor redeschide la jumătate din capacitate teatrele, sălie de cinema și bisericile, iar sălile de fitness și piscinele se vor redeschide și ele, însă vor putea opera cu un număr limitat de clienți.
Anunțul a fost făcut vineri de către premierul țării, Igor Matovic, care a anunțat că măsura va intra în vigoare începând de luni, după cum informează Agerpres, care citează agenția Reuters.
Totodată, potrivit premierului, meciurile din liga de hochei și cea de fotbal vor fi reluate, însă se vor desfășura fără spectatori.
Astfel, Slovacia, o țară cu o populație de 5,5 milioane de locuitori, devine una dintre primele țări europene care relaxează restricțiile impuse pentru limitarea celui de-al doilea val de infecții cu noul coronavirus.
Campania de testare în masă, considerată un succes de autorități
Pe lângă restricțiile stricte impuse până în prezent, Guvernul a încercat să țină pandemia de COVID-19 sub control cu ajutorul unei campanii de testare în masă a populației, campanie pe care oficialii de la Bratislava o consideră un succes.
Matovic a explicat că testarea pe scară largă, prin folosirea testelor antigen, care oferă rezultate mai rapide, dar cu o precizie mai mică decât testele standard PCR, a contribuit la reducerea la jumătate ratei de infectare.
Slovacia a raportat un număr total de 83.796 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus prin testarea standard de la începutul pandemiei și până în prezent. Joi, autoritățile slovace au anunțat 2.024 de noi cazuri de infectare, o valoare apropiată de media pe ultimele șapte zile.
Numărul infectărilor s-a redus considerabil față de recordul de peste 3.000 de cazuri pe zi înregistrat la finalul lunii octombrie.
În total, 491 de persoane au decedat în Slovacia din cauza COVID-19, un bilanț mic în comparație cu cele înregistrate în Europa de Vest și aproape de 12 ori mai mic decât cel din țara vecină, Cehia, unde în ultimele săptămâni au fost raportate cele mai ridicate rate de infectare și de decese pe cap de locuitor din Europa.