Prima pagină » Coronavirus » SOLIDARITATE. O echipă de 42 de medici și asistenți medicali au ajuns în R. Moldova să-și ajute colegii în lupta împotriva coronavirusului. La ce valoare se ridică sprijinul României

SOLIDARITATE. O echipă de 42 de medici și asistenți medicali au ajuns în R. Moldova să-și ajute colegii în lupta împotriva coronavirusului. La ce valoare se ridică sprijinul României

O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali a plecat joi dimineață și se află, pentru 15 zile, în Republica Moldova să-și ajute colegii de peste Prut. La terminarea misiunii, 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat vor fi donate de Ministerul Apărării Naționale.

Echipa medicală din România s-a deplasat către localitățile Chișinău, Cahul și Bălți cu mijloace de transport ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Comandamentului Logistic Întrunit din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Echipa de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intesivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă va desfășura activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul pentru o perioadă de 15 zile.

Ministerul Apărării Naționale contribuie cu 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat

Echipamentele de protecție pentru echipa medicală vor fi asigurate de IGSU pe întreaga durată a misiunii, acestea constând în combinezoane, măști, mănuși și viziere. Totodată, legătura cu autoritățile responsabile din Republica Moldova si asigurarea logistică vor fi realizate doi ofițeri din cadrul IGSU.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale contribuie cu 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, echipamente care vor fi donate la finalul misiunii, Republicii Moldova.

La plecarea în misiune, echipa medicală echipa a fost întâmpinată la Iași de premierul României, Ludovic Orban, ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/videos/230093264983170/?v=230093264983170

 

Sprijin de aproximativ 3,5 milioane de de euro

La ceremonia de întâmpinare din Republica Moldova, oficialii români au transmis mesaje de condoleanțe familiilor celor răpuși de noul coronavirus și au dat asigurări privind continuarea acordării sprijinului atât prin echipamente și expertiză medicală pentru depășirea crizei COVID-19, cât și pentru obiectivul fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a reluat anunțul făcut joi dimineață de șeful Guvernului României, acordarea, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, a unui pachet consistent de sprijin în eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19, concretizat în trimiterea unei echipe medicale și donarea unor echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale.

„Domnul prim ministru a anunțat deja o parte din acest ajutor, 500.000 de măști, 50.000 de combinezoane, medicamente și se vor alătura acestui efort și alte echipamente. N-aș vrea să prejudec asupra rezultatului și dezbaterii deciziei din ședința de Guvern, dar știu că ceea ce am avizat deja zilele trecute pe un proiect de hotărâre a Guvernului României era vorba despre o valoare de aproximativ 3,5 milioane de de euro. Vom vedea ce se va decide în această seară (joi – n.r.) în ședința de Guvern”, a declarat, la Chișinău, Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a enumerat și sprijinul acordat pentru facilitarea tranzitului pentru cetățenii moldoveni, pentru repatrierea unui militar din Mali, și susținerea acordării asistenței financiare europene pentru Republica Moldova.

„Reiterez angajamentul ferm al României de a continua să susțină obiectivul fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova, în beneficiul direct al cetățenilor”, a precizat Bogdan Aurescu.

„Vom continua să asigurăm sprijinul în tot ceea ce înseamnă colaborarea pe care o avem cu Forțele Armate ale Republicii Moldova pentru parcursul către Alianța Nord Atlantică și continuăm toate programele bilaterale pentru că în cei 10 ani de parteneriat strategic au fost consolidate și maturate o serie întreagă de programe militare bilaterale și sunt convins că vom găsi forme prin care să le diversificăm și să le amplificăm”, a transmis și Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

„Suntem într-o situație mondială, unde granițele nu mai au loc, pentru că virusul nu le cunoaște. E un moment în care singurul cuvânt care e aplicabil e solidaritatea și, cu el, prietenia, așa ne cunoaștem fiecare prietenii și ne arătăm prietenia celor care ne sunt dragi, cu care vrem să lucrăm și să salvăm vieți”, a afirmat și secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Șeful SMURD a subliniat că unele dintre cadrele medicale care au sosit joi în Republica Moldova au făcut parte și din echipa care a mers în misiunea umanitară a României în Italia. Raed Arafat a precizat că a durat numai două zile de la anunțarea deciziei cu privire la această acțiune pentru a se completa lista întreagă de voluntari, și încă au mai rămas oameni doritori să se alăture colegilor din Republica Moldova.

(Urmăriți declarațiile integrale în materialul video atașat. Sursa video: Facebook – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova; Montaj: Eduard Predescu – Gândul.ro)