SOLUȚIA care ar putea salva viețile a mii de oameni în pandemie. Profesor renumit: Este o invenție veche de un secol care a fost premiată cu Nobel

Publicat: 03 04. 2020, 10:44
Actualizat: 03 04. 2020, 10:46
TRATAMENT. Cât va costa vaccinul împotriva coronaviruslui: ieftin sau chiar gratis. Foto Pixabay, caracter ilustrativ

Profesor universitar la Iowa University, în SUA, dar şi la Universitatea Babeş Bolyai Cluj, unde este şi director al departamentului de sănătate publică şi cercetător, Răzvan Cherecheş susține că o invenție de peste 100 de ani care a fost premiată cu premiul Nobel ar putea salva mii de vieți în plină pandemie. Este vorba despre imunizarea pasivă prin care pacienților în stare gravă li s-ar administra un ser recolatat de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19.

„O soluţie o reprezintă imunizarea pasivă – recoltarea de sânge de la cei care s-au vindecat de infecţia cu coronavirus şi prelevarea de ser cu anticorpi din sângele lor. Acest ser poate fi apoi injectat celor la risc sau in situaţie critică, pentru a-i ajuta în lupta împotriva virusului. E o metodă veche, dinainte de apariţia vaccinelor. Acum peste 100 de ani, Emil von Behring a primit premiul Nobel pentru această invenţie. Ultima dată când s-a folosit această imunizare pasivă a fost acum 5-6 ani, când a fost epidemia de Ebola în Africa vest-centrală. Rezultatele au fost bune per ansamblu, deşi inconstante. Au fost însă salvaţi mulţi oameni. Acum, cred că imunizarea pasivă este o soluţie care să ne scoată mai repede din case. Ar fi nevoie şi de alte câteva măsuri: o testare masivă, luarea în evidenţă a celor care s-au vindecat de Covid-19, donarea voluntară de sânge din partea lor, prelevare ser cu anticorpi, injectare la cazurile grave şi populaţia la risc”, a declarat profesorul Răzvan Cherecheș pentru Adevărul.

În ceea ce privește descoperirea unui vaccin, profesorul Cherecheș este încrezător că se va întâmpla în cel târxiu un an:

„Vom avea în mod sigur un vaccin undeva într-un an, poate chiar mai repede. Până atunci există câteva scheme de tratament, unele relativ eficiente. Cine va găsi vaccinul se va îmbogăţi, asta cu siguranţă”, a declarat profesorul.