O universitate din vestul Japoniei face echipă cu restaurantele pentru a încuraja utilizarea „măștilor de mână” atunci când oamenii vin și iau masa în vremea pandemiei de coronavirus.
Universitatea de Arte Kyoto Saga a dezvoltat prototipurile, care sunt confecționate din hârtie sau țesătură, care au mânere atașate, relatează nhk.or.jp.
Marți, aproximativ 20 de proprietari de restaurante au testat măștile de mână în timpul unei mese la un hotel din orașul Kyoto. Mâncau cu o mână și își acopereau gura cu masca ținută în mână liberă ori de câte ori vorbeau.
Videoclipul poate fi vizionat aici.
Cu ajutorul participanților, studenții universității de arte planifică să îmbunătățească designul și funcția, astfel încât masca să obțină fie acceptată la scară largă.
Un bărbat care a participat la acest eveniment a declarat că folosirea unei măști de protecție obișnuite în timpul mesei nu este un aspect realist. Acesta a precizat că nu se simte nerăbdător să folosească noua variantă și consideră că o măsură eficientă împotriva virusului.
Președintele universității, Sasaki Masako, care a venit pentru prima dată cu ideea unei măști de mână, a declarat că speră că va deveni o o manieră specifică pentru luarea mesei.
Poate soluția găsită de japonezi ar putea fi implementată chiar și în România, mai ales în condițiile în care indsutria HoReCa este grav afectatră de pandemie iar restaurantele ar urma să fie redeschise pe 1 septembrie.
Reprezentanții HoReCa au participat miercuri, 26 august, la discuții cu Guvernul și premierul Ludovic Orban. Potrivit acestora, restaurantele se vor deschide și în interior, dar se vor aplica anumite restricții, precum distanțarea fizică sau un număr limitat de persoane care vor putea sta la o masă. De asemenea, unele mese vor fi lăsate libere.
Persoanele care vor intra în restaurante vor trebui să poarte mască de protecție.
„La nivel național, este important să deschidem la data de 1 septembrie. Avem 400.000 de angajați cu slujbele în pericol. Nu se pune problema să mai așteptăm. Evident, vor fi excepții punctuale acolo unde nivelul epidemiologic nu este ținut sub control. Aceste puncte specifice vor putea evolua în cursul următoarelor luni, în funcție de statusul infectărilor.
A fost și domnul ministru Tătaru și domnul Arafat și persoane din Ministerul de Finanțe, pentru că situația HoReCa este o situație complexă. Cu toții am agreat că este important să se deschidă restaurantele la interior, în anumite condiții. Așteptăm decizia CNSU de mâine și care dintre propunerile noastre vor fi acceptate în privința regulamentului.
Vor fi restricții care vor proveni din distanțarea socială, respectiv noi am propus să folosim o masă, o masă să fie interzis de la a fi folosită, ceea ce va decurge la o utilizare a restaurantelor la interior de maximum 50%, pentru această fază a relaxării”, a spus Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului HORA.