Sondaj global. Când cred românii că se va sfârși pandemia de COVID-19?

Sondaj global. Când cred românii că se va sfârși pandemia de COVID-19?
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/12/2021, 12:48
Actualizat: 21/12/2021, 12:49

Studiul realizat de grupul internațional de cercetare Ipsos, în rândul a peste 22.000 de adulți din 33 țări, indică o lipsă de consens între națiunile globului cu privire la semnalele care vor indica sfârșitul pandemiei, însă majoritatea populației nu se așteaptă ca aceasta să se încheie prea curând. Românii sunt destul, dar nu cel mai pesimiști dintre cetățenii statelor participante.

Populația globului este divizată în ceea ce privește semnalele că pandemia se încheie și că restricțiile pot fi ridicate, arată sondajul Ipsos, derulat însă în perioada 22 octombrie – 5 noiembrie 2021, deci înainte de descoperirea variantei Omicron.

Printre cele 33 de statele paticipante se numără Statele Unite, Canada, Israel, Malaezia, Africa de Sud și Turcia, dar și Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia, Suedia, Danemarca, Brazilia, Arabia Saudită sau China.

La nivel global, până marți, 21 decembrie, s-au înregistrat peste 275,8 milioane de cazuri de infecție cu COVID-19 și peste 5,37 de milioane de decese, potrivit Worldometers.

În România, de la debutul pandemiei, până luni, 20 decembrie, au fost înregistrate 1.798.629 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 58.232 de decese ale personelor diagnosticate cu COVID-19.

8% spun că pandemia s-a încheiat deja

În medie, 20% dintre adulții provenind din cele 33 de țări monitorizate consideră că finalul pandemiei este marcat de momentul în care cel puțin 75% din populație va fi vaccinată, iar aici intră și respondenții din România. O pondere de 19% spun că finalul va fi atunci când transmiterea virusului se va opri complet, iar 17% menționează momentul în care spitalele încep să funcționeze în condiții normale timp de cel puțin o lună, fără lipsă de personal sau de echipamente, arată sondajul Ipsos.

Scoruri ceva mai mici (12%) se înregistrează pentru momentul în care există mai puțin de 10 cazuri noi pe zi la fiecare milion de locuitori, iar 7% spun că va fi atunci când vor exista mai puțin de două decese pe săptămână pentru fiecare milion de locuitori. Unul din 7 oameni (14%) afirmă că pur și simplu nu știu. Între timp, 8% spun că, paradoxal, pandemia s-a încheiat deja, arată sondajul citat

Pe ce se bazează părerile atât de diferite ale cetățenilor din țări diferite

Țările care susțin că pandemia se încheie când 75% din populație va fi vaccinată sunt, în general, cele care au o rată de vaccinare mai degrabă scăzută sau moderată. Locuitorii acestor țări cel mai probabil speră că dacă rata de vaccinare ar fi mai mare, acest lucru va asigura reîntoarcerea la normalitate.

Astfel, în această categorie intră, pe lângă România, alături de India și Columbia, cu rate de vaccinare sub 50%, Peru și Turcia (aproximativ 60% rată de vaccinare), dar și Argentina și Elveția, care încă sunt sub 75% rată de vaccinare.

Potrivit autorilor cercetății, per total, la nivel global, acest semnal este susținut în special de populația cu un nivel mai ridicat de educație, care de regulă este mai deschisă către vaccinare, așa cum arată datele obținute și în alte studii desfășurate de Ipsos pe tema vaccinării anti-COVID-19.

Din grupul țărilor care cred că pandemia ia sfârșit când transmiterea virusului se va opri complet fac parte China și Italia – respectiv țările în care pandemia s-a transmis cel mai agresiv în faza inițială, când se cunoșteau puține lucruri despre COVID-19 și despre modul de transmitere, iar frica și incertitudinea erau la cote înalte, arată studiul.

Potrivit reprezentanților Ipsos, țările care consideră că pandemia se încheie când sistemul sanitar funcționează în regim normal timp de o lună sunt Suedia, Olanda şi Singapore, unde cel mai probabil s-a resimțit mai acut indisponibilitatea sistemului sanitar în pandemie comparativ cu o perioadă normală.

Chinezii, printre cei care cred că pandemia s-a sfârșit

Pe de altă parte, statele ai căror cetățeni au declarat într-o proporție mai mare că realmente „nu știu” care sunt semnalele încheierii pandemiei se numără printre cele mai dezvoltate și puternice țări ale globului (membre ale grupului G8): Franța, Canada, Statele Unite, Germania și Marea Britanie, care par să fi evitat să se lanseze în speculații cu privire la ce anume va marca sfârșitul pandemiei.

La nivel total însă, în populația globului, cei care au selectat varianta „nu știu” sunt în general persoane cu educație și venituri mici, indiferent de țara din care provin, au explicat reprezentanții grupului Ipsos.

Națiunile care cred într-o măsură mai mare că pandemia a luat sfârșit deja sunt Arabia Saudită și China (unde peste 20% din populație consideră că pandemia s-a încheiat), urmate de Ungaria si Malaezia. Această părere poate fi determinată de faptul că în Arabia Saudită, China și Ungaria numărul de cazuri raportat în perioada de colectare a datelor (octombrie-noiembrie 2021) s-a menținut constant scăzut timp de mai multe luni, iar în Malaezia a existat o perioadă de scădere a numărului de cazuri de COVID-19.

Când vom reveni la normalitate?

Toți pămîntenii visează la reîntoarcerea la normalitate, la viața de dinainte de pandemie, însă națiunile globului, per ansamblu, cred că acest moment nu va veni prea curând.

Potrivit studiului Ipsos, în medie, peste jumătate din populația celor 33 de țări monitorizate se așteaptă ca o revenire la o viață asemănătoare cu cea de dinainte de COVID-19 să aibă loc la mai mult de șase luni distanță, dacă se va întâmpla vreodată. Doar 14% spun că viața lor a revenit deja la normal, în timp ce 20% se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în următoarele șase luni. Opiniile predominante cu privire la revenirea la normalitate diferă foarte mult de la o țară la alta, reflectând diferențele de experiență locală, modul în care a fost gestionată pandemia și politica guvernamentală pentru combaterea virusului, aplicată în țara respectivă.

Datele culese arată că Locuitorii din Brazilia, Danemarca, Polonia, Arabia Saudită și Suedia au avut tendința să spună într-o proporție mai mare că viața lor a revenit deja la normal (între un sfert și o treime dintre ei comparativ cu doar unu din șapte, în medie, la nivel global). Aceste țări se aflau în perioade de acalmie, iar în cazul Braziliei vârful de 100.000 de cazuri noi/ zi de la jumătatea lui iunie se redusese major, fiind de aproximativ 10 ori mai mic în perioada culegerii datelor pentru acest studiu.

Cele mai pesimiste națiuni

De partea cealaltă, pesimismul este predominant mai ales la persoanele din Ungaria și Rusia, unde 30% și respectiv 24% dintre respondenți cred că viața lor nu va reveni niciodată la o normalitate pre-COVID (față de o medie globală de 14%). În ambele țări, la final de octombrie, începea să crescă din nou numărul de cazuri pe zi, acestea aflându-se practic în etapa de începere a unui nou val de COVID-19.

„Datele acestui studiu arată faptul că opiniile sunt corelate cu sentimentului public, generat de contextul local al fiecărei țări. Diversitatea opiniilor și prevalența unora dintre ele sunt impactate de modul variat în care țările globului au gestionat pandemia, de nivelul de succes pe care l-au avut diferite țări în ceea ce privește limitarea răspândirii virusului și de nivelul de vaccinare. Ele reflectă, de asemenea, atitudini diferite față de virus și de vaccin, observate atât în interiorul fiecărei țări, dar și între țări”, concluzionează Laura Arpad, Client Director și Healthcare Lead la Ipsos România.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada 22 octombrie – 5 noiembrie 2021, în 33 de țări. Eșantionul a inclus un număr total de 22.023 de adulți cu vârste cuprinse între 18-74 de ani din Statele Unite, Canada, Israel, Malaezia, Africa de Sud și Turcia, respectiv 16-74 de ani în alte 27 de țări.

Eșantionul acoperă 500 sau 1.000 interviuri la nivel de țară, iar eroarea de eșantionare este de +/- 3.5% pentru eșantioanele de 1.000 interviuri, respectiv de +/- 5.0% pentru eșantioanele de 500 interviuri, la un interval de încredere de 95%.

Grupul internaţional de origine franceză Ipsos ocupă locul 3 global în domeniul cercetării de piaţă, este listat la Bursa din Paris şi este prezent în 90 de ţări. Ipsos este cel mai mare grup de cercetare prezent în România, cele trei companii – Ipsos România, Ipsos Interactive Services şi Ipsos Digital – având împreună peste 1.000 de angajaţi. In 2021, Ipsos România, agenția de cercetare full-service, a sărbătorit 20 de ani de prezență pe piața locală.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”