Prima pagină » Coronavirus » Specialiștii avertizează că numărul de cazuri de COVID-19 ar putea exploda în iarnă. Ce sfaturi ne dau aceștia pentru a preveni îmbolnăvirea

Specialiștii avertizează că numărul de cazuri de COVID-19 ar putea exploda în iarnă. Ce sfaturi ne dau aceștia pentru a preveni îmbolnăvirea

Specialiștii avertizează că numărul de cazuri de COVID-19 ar putea exploda în iarnă. Ce sfaturi ne dau aceștia pentru a preveni îmbolnăvirea

Specialiștii din cadrul Academiei britanice de Științe Medicale avertizează că în iarnă ne-am putea confrunta cu o creștere foarte mare a numărului de cazuri de COVID-19.

Aceștia avertizează că, în mod obișnuit, sistemele de sănătate se aglomerează în perioada iernii, în contextul în care afecțiunile precum astmul, infarctul sau chiar accidentul vascular cerebral tind să se înmulțească în perioadele mai reci, iar unele boli infecțioase precum gripa se răspândesc mai ușor, informează CNN.

Oamenii de știință susțin că statele lumii trebuie să se pregătească și pentru o creștere rapidă a numărului de cazuri de COVID-19 în perioada iernii și avertizează că aceste cazuri ar putea fi mai grave decât cele de la începutul pandemiei.

În perioadele reci, oamenii tind să stea mai mult în case și alte spații închise, de obicei insuficient ventilate, exact acele condiții care îi permit noului tip de coronavirus să se răspândească mai ușor.

Mai mult decât atât, cazurile de infectare cu coronavirus ar urma să fie mai dificil de identificat, dat fiind faptul că simptomele COVID-19 sunt similare cu cele ale altor boli care apar în general în anotimpul rece.

Specialiștii din cadrul Academiei britanice de Științe Medicale avertizează că, doar în Marea Britanie, aproape 120.000 de oameni ar putea muri în perioada septembrie 2020 – iunie 2021. Acest număr este mai mult decât dublu față de numărul de decese înregistrat în această țară până în prezent din cauza COVID-19.

Ce ne recomandă specialiștii

Oamenii de știință ne recomandă să încercăm să ventilăm cât mai mult încăperile în care stăm, întrucât posibilitatea ca virusul să se transmită este mai mare în spațiile închise.

Totodată, mai puțin soare în timpul zilei înseamnă că oamenii stau mai mult în case și sunt mai predispuși să utilizeze mijloacele de transport în comun.

Spațiile neventilate și mai aglomerate cresc densitatea particulelor virale din aer, potrivit oamenilor de știință. Umiditatea mai scăzută, temperaturile mai scăzute și perioadele mai lungi de întuneric pot însemna că virusul rezistă mai mult pe suprafețe.

De asemenea, specialiștii mai recomandă și vaccinarea antigripală, dat fiind faptul că apariția unui număr mare de cazuri de gripă concomitent cu cele de COVID-19 ar putea duce la supraaglomerarea sistemelor de sănătate, și așa puse greu la încercare de pandemie.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele