Prima pagină » Coronavirus » Spitalele au depus aproape 300 de proiecte pentru dotări de echipamente în lupta cu COVID-19. Ce spune ministrul Fondurilor Europene

Spitalele au depus aproape 300 de proiecte pentru dotări de echipamente în lupta cu COVID-19. Ce spune ministrul Fondurilor Europene

Spitalele au depus aproape 300 de proiecte pentru dotări de echipamente în lupta cu COVID-19. Ce spune ministrul Fondurilor Europene
Fizician, despre variantele de protecție în fața coronavirusului: Masca oferă mult mai multă protecție / Sursă Foto: Pixabay

Spitalele româneşti au depus, în patru luni, 297 de proiecte, în valoare de aproximativ 1,25 miliarde de euro, pentru dotarea cu echipamente medicale şi de protecţie în lupta anti Covid-1.  Primele 54 de cereri, în valoare de 163 de milioane de euro, au fost deja aprobate, restul proiectelor europene fiind în diverse etape avansate ale procesului de evaluare, informează, joi – 1 octombrie –  Ministerul Fondurilor Europene.

Spitalele au depus 297 de proiecte, în valoare de 1,25 miliarde de euro, pentru dotarea cu echipamente medicale

,Deşi apelul a început timid în luna mai, instituţiile sanitare au înţeles treptat oportunitatea utilizării banilor europeni pentru dotarea cu echipamente medicale şi de protecţie, inclusiv pentru activitatea viitoare. Şi, cel mai important, au căpătat încredere văzând că mecanismul de finanţare funcţionează, este mai suplu decât în mod normal, iar echipele mixte din Ministerul Fondurilor Europene şi din Ministerul Sănătăţii oferă sprijinul promis. Cu alte cuvinte, două sunt câştigurile în urma acestei finanţări care a depăşit cu 363% alocarea iniţială: pe de o parte potenţialii pacienţi au la dispoziţie spitale care încep să fie utilate modern, pe de alta, beneficiarii, adică reprezentanţii unităţilor spitaliceşti, au căpătat încredere în accesarea banilor europeni”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Miercuri, 30 septembrie, s-a încheiat apelul dedicat unităţilor spitaliceşti ce pot fi dotate cu echipamente medicale necesare în creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19. Lansat pe 15 mai cu o alocare iniţială de 350 de milioane de euro din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), apelul s-a bucurat de un interes foarte mare din partea unităţilor spitaliceşti care au înţeles oportunitatea finanţării atât în lupta actuală cu virusul, cât şi în vederea dotării pentru a fi pregătite în eventualitatea unui nou val pandemic, susţin reprezentanţii MFE.

Potrivit unui comunicat de presă, din cele 297 de proiecte, în ultima zi au fost încărcate 57 de cereri de finanţare în sistemul electronic MySMIS, oficialii Ministerului Fondurilor Europene luând în calcul suplimentarea bugetului prin intermediul facilităţii REACT-EU.

MFE informează că o altă inovaţie, necesară pentru eficienţa proiectelor europene, o reprezintă faptul că Programul Operaţional Sănătate este un program multifond, banii fiind alocaţi atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât şi din Fondul Social European+ (FSE+). ,,Programul vine cu o nouă abordare, inovativă, atât prin tipologia investiţiilor propuse, dar şi prin modul de grupare a intervenţiilor care va facilita accesul atât la investiţii în infrastructură şi dotări, cât şi la măsuri soft”, menţionează MFE.

4 miliarde de euro pentru viitorul Program Operațional de Sănătate

Pentru viitorul exercițiu financiar, România are în premieră un Program Operațional dedicat sănătății în valoare de 4,068 miliarde euro, din care fonduri europene de 2,882 miliarde euro.Bugetul total de 4,068 miliarde de euro alocat POS 2021-2027 va fi direcţionat către următoarele priorităţi: investiţii pentru construirea spitalelor regionale şi infrastructuri spitaliceşti noi, cu impact teritorial major – 1,28 miliarde de euro (FEDR, FSE+); servicii de asistenţă medicală primară, comunitară şi servicii oferite în regim ambulatoriu – 235 milioane de euro (FEDR, FSE+); servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung, adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei şi profilului epidemiologic al morbidităţii – 200 milioane de euro (FEDR, FSE+); creşterea eficienţei sectorului medical prin investiţii în infrastructură şi servicii – 1,523 miliarde de euro (FEDR, FSE+); abordări inovative în cercetarea din domeniul medical – 411,7 milioane de euro (FEDR); digitalizarea sistemului medical – 214 milioane de euro (FEDR); măsuri care susţin cercetarea, informatizarea în sănătate şi utilizarea de metode moderne de investigare, intervenţie, tratament – 203,5 milioane de euro (FEDR, FSE+).

În vederea construcţiei acestui Program, Ministerul Fondurilor Europene a organizat, în data 21 august 2020, o primă consultare publică la care au participat 115 reprezentanţi ai asociaţiilor, fundaţiilor, dar şi ai organizaţiilor din mediul academic de referinţă în domeniu.

Seria dezbaterilor publice pe baza cărora se va continua discuţia construcţiei Programului va fi reluată la sfârşitul lunii octombrie, după ce vor fi primite comentariile Comisiei Europene, menţionează comunicatul MFE.