Declarația pe propria răspundere, obligatorie pentru ieșirile din afara localității/zonei metropolitane în starea de alertă, poate fi scrisă de mână și poate fi refolosită, înlocuind data de pe un formular anterior, precizează Grupul de Comunicare Strategică.
Grupul de Comunicare Strategică a elaborat un set de întregări și răspunsuri cu precizări privind măsurile impuse în starea de alertă.
Executivul a adoptat luni hotărârea de guvern privind starea de alertă, urmând că ajungă în Parlament pentru a fi votată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări. Aceasta își produce efectele până ajunge la Parlament.
România a ieșit din starea de urgență vineri și a intrat în stare de alertă prin Hotărârea nr. 24 din 14 mai a Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARSCoV-2.
Hotârârea CNSU a fost adoptată după ce Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative cu incidență în domeniu managementului situațiilor de urgență și al protecției civile.
Camera Deputaţilor a adoptat miercurea trecută proiectul de lege, trimis de Guvern luni, privind măsurile prevăzute în timpul stării de alertă, cu mai multe modificări. Proiectul a fost adoptat de Guvern și în Parlament luni. Premierul Ludovic Orban a precizat că Executivul a ales varianta elaborării unui proiect de lege pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în urma deciziei CCR care a declarat neconstituțională per ansamblu Ordonanţa de Urgenţă 34/2020.