Premierul Ludovic Orban a precizat luni, după adoptarea de către Executiv a proiectului de lege privind măsurile pentru starea de alertă pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, că decizia impunerii, în continuare, a obligației declarației pe proprie răspundere aparține Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
„Privitor la decizia dacă va fi sau nu va fi necesară declarația, decizia va fi luată de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, după declararea stării de alertă: Există opinii pe tema asta, până la urmă va prevala decizia Consiliului Național pentru Situații Speciale de Urgență și o vom anunța public, în mod evident, în timp util, astfel încât oamenii să știe despre ce e vorba ”, a declarat premierul Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă.
„Ceea ce este cert e că vor exista o sumă de motive, care sunt publicate deja pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, le-am prezentat public, pentru deplasarea în afara localității. De aseemenea, gândim pentru arealurile metropolitane, unde practic există o legătură extrem de apropiată, să nu existe astfel de restricții, pentru că sunt foarte mulți care lucrează în arealul metropolitan în afara Capitalei, reședinței de județ, cum e cazul Pitești – Mioveni, astfel încât să nu existe restricții în ceea ce este considerat un areal metropolitan rezonabil”, a explicat Ludovic Orban.
Guvernul a adoptat luni un proiect de lege privind măsurile în starea de alertă și l-a transmis Parlamentului. Premierul Ludovic Orban a precizat că Executivul a ales varianta elaborării unui proiect de lege pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în urma deciziei CCR care a declarat neconstituțională per ansamblu Ordonanţa de Urgenţă 34/2020.
Ministerul Afacerilor Interne a postat, sâmbătă, în transparență decizională propunerea privind setul de măsuri de prevenire și control a virusului SARS-CoV-2, măsuri aplicabile după ridicarea stării de urgență, începând cu data de 15 mai.
Documentul MAI include o serie de măsuri generale propuse pentru a fi menținute, dar și activitățile pe care le recomandă să fie permise cu sau fără condiții suplimentare. Propunerile MAI se referă la evenimentele publice, la activitatea restaurantelor, a centrelor comerciale, a azilelor pentru bătrâni, dar și la serviciile de sănătate, la desfășurarea cursurile, până la condițiile de carantină și la cele de intrare pe teritoriul național a cetățenilor români și străini.