Prima pagină » Coronavirus » Statele dezvoltate blochează propunerea ca rețeta vaccinurilor împotriva COVID-19 să poată fi folosită „la liber”. Care este motivul

Statele dezvoltate blochează propunerea ca rețeta vaccinurilor împotriva COVID-19 să poată fi folosită „la liber”. Care este motivul

Statele dezvoltate blochează propunerea ca rețeta vaccinurilor împotriva COVID-19 să poată fi folosită „la liber”. Care este motivul
Statele dezvoltate blochează propunerea ca rețeta vaccinurilor împotriva COVID-19 să poată fi folosită „la liber”. Care este motivul. Sursa foto: Shutterstock

Statele mai dezvoltate din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au blocat propunerea unor țări în curs de dezvoltare privind renunțarea la drepturile de brevet asupra vaccinurilor împotriva COVID-19.

Peste 80 de state în curs de dezvoltare propuseseră renunțarea la drepturile de brevet într-un efort de a stimula producția de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru țările sărace, informează Aleph News.

Africa de Sud și India și-au reînnoit propunerea cu privire la renunțarea la regulile OMC privind proprietatea intelectuală în privința acestor vaccinuri, o acțiune care, dacă ar fi aprobată la nivelul organizației, ar permite producerea unor cantități mai mari de seruri.

Africa de Sud susține că actualul sistem este nefuncțional și a amintit de eșecul de a asigura tratamente pentru HIV/SIDA, ceea ce a dus la moartea a cel puțin 11 milioane de africani.

În octombrie, Medecins Sans Frontieres (Medici Fără Frontiere) a transmis o scrisoare semnată de peste 375 de organizații ale societății civile care susțin inițiativa Africii de Sud.

Propunerea, respinsă de unele state dezvoltate

Propunerea făcută de Africa de Sud și India, privind renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19, a fost susținută de zeci de state, majoritatea în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, unele țări occidentale dezvoltate, printre care Marea Britanie, Elveția, Statele Unite și țările UE, care au mari industrii farmaceutice, s-au opus ideii.

Statele dezvoltate susțin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat de-a lungul timpului cercetarea și inovarea.

Țările occidentale susțin că suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19 nu va duce automat la o creștere bruscă a ofertei de vaccinuri.

OMS le cere statelor bogate să nu mai încheie contracte bilaterale cu companiile farmaceutice

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel la o mai mare solidaritate în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19.

Totodată, organizația, prin intermediul directorului său, le cere statelor dezvoltate să înceteze să mai încheie acorduri bilaterale cu companiile care produc aceste vaccinuri.

„Cer insistent producătorilor să acorde prioritate distribuirii vaccinurilor prin intermediul mecanismului Covax pus în aplicare de OMS şi partenerii săi. Şi cer insistent ţărilor şi producătorilor să înceteze să încheie acorduri bilaterale în detrimentul Covax”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Totodată, șeful OMS le-a cerut statelor care au comandat mai multe doze de vaccin decât au nevoie, să le „ofere imediat Covax, pregătit să le distribuie în mod echitabil începând de astăzi”.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele