Bărbații care suferă de calviție ar fi mai predispuși la a dezvolta o formă mai severă a simptomelor specifice COVID-19, sugerează datele unui nou studiu.
Legătura dintre cele două boli este atât de puternică încât unii cercetători sugerează – calviția ar trebui considerată un factor de risc numit „semnul Gabrin”, după numele primului medic din Statele Unite ale Americii care a murit de coronavirus, Dr. Frank Gabrin, care suferea de calviție, scrie The Telegraph.
„Credem că această boală (n.r. calviția) poate prezice cu adevărat gravitatea infectării”, a declarat conducătorul studiului, profesorul Carlos Wambier de la Brown University.
Potrivit datelor analizate, chiar și cele de la începutul pandemiei din Wuhan, China, în ianuarie, arată că bărbații sunt mai predispuși să moară de coronavirus.
Până de curând, oamenii de știință nu știau care este cauza exactă și considerau drept posibile cauze factori precum stilul de viață, fumatul, precum și diferențele sistemului imunitar în funcție de sex. Dar aceștia încep să creadă din ce în ce mai mult că hormonii androgeni – hormonii masculini precum testosteronul – ar putea avea un rol important nu doar în căderea părului, dar și în creșterea capacității virusului SARS-CoV-2 de a ataca celulele.
Datorită acestor descoperiri, apare și posibilitatea ca tratamentele specifice suprimării acestor hormoni, precum cele folosite în tratarea calviției și a cancerului de prostată, să poată fi folosite pentru a încetini evoluția virusului, oferind astfel timp pacienților de a lupta cu boala.
„Credem că hormoni androgeni sau hormonii masculini reprezintă cu certitudine poarta de intrare a virusului în celule”, a mai explicat profesorul Wambier.
În Statele Unite ale Americii, există discuții pentru începerea unui studiu medical în care să fie folosite medicamentele pentru tratarea calviției. De asemenea, un alt studiu a fost inițiat de Matthew Retting, un oncologist din Los Angeles, la care participă de 200 de veterani americani și în care sunt folosite medicamente de tratare a cancerului de prostată.
Cele două studii medicale au fost inițiate după ce rezultatele din două studii realizate în Spania și conduse de profesorul Wambier au arătat că un număr disproporțional de mare de bărbați care sufereau de calviție au fost internați în spital din cauza infectării cu noul coronavirus.
Într-unul dintre studii, 79% din bărbații care sufereau de coronavirus și erau internați în trei spitale din Madrid sufereau de calviție. Studiul pe 122 de pacienți, publicat în Journal of the American Academy of Dermatology, a fost realizat după ce un studiu pe un număr mai mic de pacienți, 41, arătase că 71% din ei sufereau de căderea părului. De asemenea, aproximativ 31-35% din bărbații cu vârste similare celor care au participat la studiu suferă de calviție.
O corelație similară a fost făcută într-un studiu la care au participat mai puține femei care sufereau de asemenea de căderea părului din cauza hormonilor de tip androgen.
Unii oameni de știință au susținut că acest subiect trebuie cercetat în continuare, însă s-au arătat încântați de descoperire.
Specialiștii în tratarea cancerului de prostată sunt familiarizați cu rolul pe care îl joacă hormonii androgeni în dezvoltarea bolii deoarece la nivelul prostatei hormonii stimulează o enzimă care sporește creșterea numărului de celule canceroase. În aprilie, cercetătorii au publicat un studiu în Cell Journal în care se arăta că enzima numită TMPRSS2 este implicată și în infecțiile de coronavirus.
Pentru a infecta o celulă, coronavirusul – inclusiv SARS-CoV-2 – folosește o proteină cu vârfuri ascuțite pentru a se prinde de membrana celulei, acesta fiind un proces în cadrul căruia enzima se activează. În acest caz, se pare că TMPRSS2 ar fi acea enzimă.
Momentan, oamenii de știință nu știu dacă enzima răspunde în același mod la androgeni și la nivelul plămânilor așa cum face la cel al prostatei.
Un studiu din Veneto, Italia, pe 9.280 de pacienți a arătat că bărbații care sufereau de cancer de prostată și urmau tratamentul cu androgen – terapie privativă – pentru a micșora nivelul de testosteron, erau predispuși doar 1/4 de a contracta coronavirusului în comparație cu cei care urmau alte tratamente.