Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată de Guvernul României

Publicat: 28 11. 2020, 12:02
Actualizat: 28 11. 2020, 12:03
Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată de Guvernul României / Sursă FOTO: Shutterstock - caracterilustrativ

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 a fost aprobată de Guvernul României, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat transmis sâmbătă, 28 noiembrie, faptul că strategia de vaccinare, elaborată de către Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a fost aprobată de Guvernul României.

Guvernul României a decis: Strategia de vaccinare, aprobată

„Documentul stabilește viziunea, principiile și modul de acțiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului și are la bază atât analiza situației de la nivelul național și european a răspândirii SARS-CoV-2, cât și analiza situației cazurilor grave și respectiv a mortalității generate de COVID-19. Strategia își propune, ca obiective generale, asigurarea unui mediu favorabil vaccinării, ca politică eficace de prevenție COVID-19 la nivelul populației României , dar și crearea premizelor de operaționalizare a activitatii de vaccinare anti-COVID-19 la nivel populațional, ca parte integranta a programului național de vaccinare”, potrivit sursei citate.

Nelu Tătaru: „Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare”

„Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în condiții de siguranță, eficacitate și echitate pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 și limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul țării”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

De asemenea, potrivit sursei citate, în cadrul strategiei este stabilit „întregul proces și lanț de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor. Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 din România”.

Nicolae Ciucă a făcut anunțul: Cum se va implica Armata în campania de vaccinare anti-COVID

MApN va asigura transportul terestru și aerian pentru toate dozele de vaccin anti-COVID de la sosirea în țară, dar și preluarea și transportul la centrele de vaccinare de pe teritoriul României, a anunțat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

„Ministerul Apărării Naţionale va fi implicat, cu rol important, în campania naţională de vaccinare anti-COVID-19 şi va asigura, prin structurile de specialitate, condiţiile logistice necesare la nivel național. (…) Armata României va avea un rol foarte important, revenindu-i responsabilități, prin structurile de specialitate, pentru a asigura condiţiile logistice necesare desfășurării acestei campanii la nivel național. Anticipând principalele etape pentru campania de vaccinare anti-COVID-19, au fost identificate soluţii de depozitare în condiții speciale, stabilindu-se ca centrul principal de depozitare pentru dozele de vaccin care necesită condiții de stocare la temperatura de – 80°C să fie Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino». La nivel național au fost stabilite șase centre regionale în locația spitalelor militare de urgență de la Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța”, a anunțat Nicolae Ciucă.