Prima pagină » Coronavirus » Streinu Cercel: „Un lockdown este posibil în România / În momentul când discuţi de şapte mii de cazuri pe zi îţi dai seama că în spate ai un număr înmulţit cu 10”

Streinu Cercel: „Un lockdown este posibil în România / În momentul când discuţi de şapte mii de cazuri pe zi îţi dai seama că în spate ai un număr înmulţit cu 10”

Streinu Cercel: „Un lockdown este posibil în România / În momentul când discuţi de şapte mii de cazuri pe zi îţi dai seama că în spate ai un număr înmulţit cu 10”
Adrian Streinu-Cercel: „Pandemia nu se termină cu valul 4, urmează alte cel puțin două valuri” / Adrian Streinu-Cercel, Mediafax Group / Eduard Vînătoru

Profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Spitalului „Matei Balș” din Capitală a declarat marți că o carantină totală în România este posibilă, însă, ar fi tardivă, pentru că numărul de cazuri de COVID este deja extrem de mare.

„Suntem pe pantă ascendentă. În spatele celor 7.733 de cazuri trebuie să le adăugăm şi pe cele care nu se văd. Ce vedem este doar vârful icebergului. Sunt foarte multe cazuri care nu sunt înregistrate, este vorba despre persoane asimptomatice, care nu au nici cea mai mică idee că sunt infectate cu Sars-COV-2.

„Aceste cazuri au început să devină din ce în ce mai severe încă de la internare”

Ce s-a întâmplat însă este că aceste cazuri au început să devină din ce în ce mai severe încă de la internare și în fiecare zi avem pacienţi care se prezintă la camera de gardă şi la compartimentul de primiri-urgenţe, necesitând terapie cu oxigen. Consumul de oxigen a crescut enorm de mult. Practic, este depăşită capacitatea de livrare şi de stocare a acestui medicament, pentru că oxigenul a devenit un medicament.

Încercăm să mărim capacitatea de stocare, pentru a-l putea livra la pacienţii care au nevoie de el”, a declarat medicul Streinu Cercel marți într-o intervenție la Antena 3.

„Lumea trebuie să ştie că masca este principala modalitate de protecţie, apoi spălatul pe mâini”

Managerul de la „Matei Balș” mai spune că masca este cea mai importantă protecție.

„Lumea trebuie să ştie că masca este principala modalitate de protecţie, apoi spălatul pe mâini. Masca, purtată corect, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi aplicată din momentul în care ieşi din casă.

Nu lucrezi la birou fără mască pe figură. Două-trei persoane dacă sunt acolo, una s-ar putea să fie infectată şi te poţi trezi în câteva zile că, ba ţi-ai pierdut mirosul, ba ţi-ai pierdut gustul sau te dor muşchii sau articulaţiile, sau ai un scaun diareic. Acum vin şi infecţiile de sezon cu aproximativ aceeaşi simptomatologie, astfel încât poate fi făcută uşor o confuzie”, mai spune Streinu Cercel.

„Este posibil să se ajungă la o astfel de formulă (lockdown) problema este că acum este relativ tardiv. În momentul când discuţi de şapte mii de cazuri pe zi îţi dai seama că în spate ai un număr înmulţit cu 10” a mai declarat medicul întrebat dacă se poate ajunge la o carantină totală în țara noastră.

Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ... vezi toate articolele