Prima pagină » Coronavirus » STUDIU. 60% din pacienții bolnavi de covid din centrele de îngrijire a bătrânilor nu prezenta febră sau tuse. Avertismentul doctorilor

STUDIU. 60% din pacienții bolnavi de covid din centrele de îngrijire a bătrânilor nu prezenta febră sau tuse. Avertismentul doctorilor

STUDIU. 60% din pacienții bolnavi de covid din centrele de îngrijire a bătrânilor nu prezenta febră sau tuse. Avertismentul doctorilor

Un studiu relevă că două treimi din rezidenții de la căminele de îngrijire a bătrânilor nu au prezentat simptome sau, cel puțin, nu pe cele obișnuite.

Cercetătorii au analizat focarele din patru centre de îngrijire din Londra, Marea Britanie, unde fuseseră focare de coronavirus iar unii dintre rezidenții infectați muriseră, relatează Mail Online.

Un nou studiu relevă cum lovește coronavirusul în căminele pentru bătrâni

40% din toți rezidenții din aceste centre care au fost testați au fost dianosticați pozitiv. Dar trei cincimi din pacienți erau asimptomatici sau aveau simptome atipice, precum confuzie, anorexie, vărsături.

Comparativ, doar 32% din cazurile confirmate au prezentat simpomul tusei, iar 27% au prezenat febră – două simptome principale ale infecției cu SARS-CoV-2.

Experții, conduși de la o echipă de la Imperial College London, au tras un semnal de alarmă susținând că descoperirile erau valabile chiar și în cazul celor care își trăiau ultimele zile din viață.

Până în prezent,  aproximativ 11.650 de persoane din centrele de îngrijire pentru bătrâni au murit în Marea Britanie.

Academicienii militează acum pentru „testatarea sistematică și regulată a tuturor rezidenților și membrilor personalului indiferent de simtome”.

„Știm că foarte multe centre de îngrjire au suferit focare grave”

De asemenea, potrivit studiului, unii pacienți grav afectați de coronavirus nu au prezentat febră sau tuse.

Echipa de cercetători susține că triajul bazat pe prezența febrei și a tusei „ar fi putut contribui la încetinirea” procesului de controlare a crizei sanitare, dar și la creșterea deceselor în rândul pacienților din centrele de îngrijire.

„Știm că foarte multe centre de îngrjire au suferit focare grave. Dar până în prezent nu existau prea multe informații despre ratele de infecție și despre ceea ce trebuie făcut pentru combaterea virusului. Numărul deceselor în cazul celor patru centre pe care le-am studiat ne arată cât de serioasă este această problemă. Am descoperit că o mare parte din cei infectați nu aveau simptome sau, cel puțin, nu pe cele obișnuite”, a declarat profesorul David Sharp, co-autor al studiului.

De asemenea, acesta a punctat că noile descoperiri arată cât de dificil și important este ca personalul să recunoască boala și să ia măsurile necesare.

Studiul medical a fost publicat în Medrxiv și a fost condus de o echipă de la Imperial College London alături de omoloaga ei de la University of Surrey.

În România, de la începutul pandemiei de coronavirus, au avut loc mai multe focare la centrele de îngrijire ale bătrânilor: două cămine din Galați, Botoșani, Dâmbovița, Rădăuți (județul Suceava), Vrancea, Mureș, două cămine din Cluj, dar și în apropierea Bucureștiului, la un cămin din Berceni.

Autor