O a treia doză din vaccinul anti-COVID-19 produs de Oxford-AstraZeneca declanșează un răspuns imun puternic, au anunțat cercetătorii luni, adăugând că nu există încă dovezi că această doză este necesară, mai ales în contextul în care unele țări duc lipsă de vaccinuri.
În studiul realizat de Universitatea Oxford se constată că o a treia doză de vaccin crește răspunsurile imune ale anticorpilor și ale celulelor T, în timp ce a doua doză poate fi administrată și până la 45 de săptămâni după prima și, de asemenea, poate duce la un răspuns imun îmbunătățit.
Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, a declarat că dovezile arată că vaccinul protejează împotriva variantelor actuale ale virusului pentru o bună perioadă de timp ceea ce înseamnă că un astfel de rapel ar putea să nu fie necesar.
„Trebuie să fim într-o poziție în care să putem crește nivel de protecție dacă se dovedește a fi necesar … (dar) nu avem nicio dovadă că acest lucru este necesar. În acest moment, când nivelul de protecție din rândul populației Marii Britanii este ridicat, să administrăm a treia doză în țară în timp ce altele nu au nicio doză este un lucru inacceptabil”, a declarat acesta.
Studiile au arătat anterior că vaccinul, inventat la Universitatea Oxford și licențiat de AstraZeneca, are o eficacitate mai mare atunci când a doua doză este administrată după 12 săptămâni în loc de patru săptămâni.
În cadrul studiului au fost analizate 30 de persoane care au primit a doua doză mai târziu decât se administrează în mod normal și 90 care au primit a treia doză, toți având sub 55 de ani.
„Au existat unele îngrijorări cu privire la faptul că nu vom putea folosi acest vaccin într-un regim de vaccinare de rapel și cu siguranță nu asta sugerează datele”, a declarat pentru Reuters autorul studiului Teresa Lambe de la Institutul Jenner din Oxford.