Prima pagină » Coronavirus » Studiu: Au fost raportate mai multe tromboze în cazul vaccinului Pfizer decât în cazul serului AstraZeneca

Studiu: Au fost raportate mai multe tromboze în cazul vaccinului Pfizer decât în cazul serului AstraZeneca

Studiu: Au fost raportate mai multe tromboze în cazul vaccinului Pfizer decât în cazul serului AstraZeneca
Sursa foto: Shtterstock

Un studiu comparativ între efectele adverse raportate în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19 publicat de autoritățile britanice arată că au fost raportate mai multe tromboze în cazul vaccinului de la Pfizer decât în cazul serului AstraZeneca.

Studiul vine în contextul în care mai multe țări europene au suspendat imunizarea cu vaccinul AstraZeneca după ce au apărut informații că acesta ar produce tromboze în rândul persoanelor vaccinate cu acest ser, informează Realitatea Plus.

Mai multe cazuri de tromboze în urma administrării vaccinului Pfizer

Astfel, potrivit studiului, în cazul vaccinării cu AstraZeneca au fost înregistrate 13 embolii pulmonare, una dintre acestea ducând la deces. Prin comparație, în urma imunizării cu Pfizer au fost raportate 15 embolii pulmonare, tot cu un deces.

Până în prezent, aproximativ 17 milioane de persoane din Regatul Unit și Uniunea Europeană au fost vaccinate cu serul produs de AstraZeneca.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) susține că, începând cu 10 martie, au existat 30 de raportări de tromboze la aproximativ cinci milioane de persoane cărora le-a fost administrat vaccinul în Europa.

Agenția Britanică a Medicamentului: ”Vaccinul AstraZeneca nu cauzează coagularea sângelui”

Vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 nu cauzează coagularea sângelui, au anunțat luni reprezentanții Agenției de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA).

Phil Bryan, director pentru siguranța vaccinurilor în cadrul MHRA, a declarat că organizația „revizuiește îndeaproape” informațiile privind trombozele apărute în mai multe cazuri din mai multe state europene după imunizarea cu vaccinul AstraZeneca.

„Siguranţa vaccinurilor este de maximă importanţă şi monitorizăm continuu pentru a ne asigura că beneficiile depăşesc potenţialele riscuri. Nu s-a confirmat că acel cheag de sânge raportat în Danemarca a fost cauzat de vaccinul AstraZeneca.

Cheagurile de sânge apar în mod natural şi nu sunt rare. Peste 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate pe teritoriul Marii Britanii. Oamenii ar trebui, în continuare, să meargă şi să-şi facă vaccinul atunci când li se spune”, a declarat Bryan.

Compania AstraZeeca a transmis că în acest moment nu există dovezi științifice care să demonstreze o legătură între vaccinarea cu serul său și creșterea riscului de apariție a unor tromboze. Cu toate acestea, compania spune că vor fi reanalizate toate datele disponibile cu privire la siguranța serului.

Mai multe țări europene, printre care Germania, Franța, Italia și Spania, au anunțat deja că suspendă, ca măsură de precauție, folosirea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele