Prima pagină » Coronavirus » STUDIU. Cât de eficientă este hidroxiclorochina în tratarea pacienților bolnavi de coronavirus. Rezultatele, surprinzătoare

STUDIU. Cât de eficientă este hidroxiclorochina în tratarea pacienților bolnavi de coronavirus. Rezultatele, surprinzătoare

STUDIU. Cât de eficientă este hidroxiclorochina în tratarea pacienților bolnavi de coronavirus. Rezultatele, surprinzătoare
A box of Plaquenil (or Chloroquine, Hydroxychloroquine) on March 30, 2020 in Paris, France. Chloroquine is an existing anti-malaria drug, used both to prevent the illness and treat. It's known by the brand name Nivaquine or, for hydroxychloroquine, Plaquenil and is the synthetic form of quinine. On Sunday, the U.S. Department of Health and Human Services (HHS) said in a statement that chloroquine and hydroxychloroquine could be prescribed to teens and adults with COVID-19 "as appropriate, when a clinical trial is not available or feasible," after the FDA issued an Emergency Use Authorization. (EUA) That marked the first EUA for a drug related to COVID-19 in the U.S., according to the statement. Photo by Eliot Blondet/ABACAPRESS.COM

Un studiu realizat în două spitale din New York a relevat faptul că administrarea de hidroxiclorochină, un medicament antimalaric, nu a ameliorat şi nici nu a înrăutăţit într-o manieră semnificativă starea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi care prezintă forme grave ale bolii.

„Riscul de intubare sau de deces nu a fost semnificativ mai mare sau mai mic în rândul pacienţilor care au primit hidroxiclorochină în comparaţie cu cei care nu au primit niciun tratament”, au precizat autorii studiului publicat în New England Journal of Medicine.

În cadrul acestei cercetări finanțate de National Institutes of Health (NIH) au fost analizate datele de la pacienții bolnaci de COVID-19 internaţi în secţiile de urgenţe de la New York-Presbyterian Hospital şi Columbia University Irving Medical Center, relatează AFP.

811 pacienţi au primit două doze de 600 mg de hidroxiclorochină în prima zi, apoi doze de 400 mg din acelaşi medicament în fiecare zi, timp de patru zile.  565 de bolnavi nu au primit acest medicament.

Studiul „nu ar trebui folosit pentru a elimina” potenţialele beneficii sau riscuri ce pot fi aduse de un tratament pe bază de hidroxiclorochină, au precizat autorii săi.

„Totuşi, rezultatele noastre nu susţin folosirea hidroxiclorochinei pentru moment, în afara studiilor clinice aleatorii (n.r.repartizarea pacienţilor se face prin tragere la sorţi) realizate pentru a-i demonstra eficacitatea”, au mai adăugat specialiștii.

Donald Trump a promovat cu regularitate utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament pentru bolnavii de coronavirus.

Hidroxiclorochina şi clorochina sunt folosite de mulţi ani pentru a trata malaria, anumite boli autoimune – precum lupusul – şi poliartrita reumatoidă.

Autorităţile sanitare canadiene şi americane au emis totuşi la sfârşitul lunii aprilie un avertisment împotriva folosirii în afara studiilor clinice supervizate a acestor două medicamente ca modalitate de a preveni infectarea cu noul coronavirus sau pentru tratarea acestuia.

Food and Drug Administration (FDA) a autorizat în regim de urgenţă săptămâna trecută folosirea antiviralului experimental Remdesivir. Un amplu studiu american a ajuns la concluzia că acest medicament scurtează cu mai multe zile perioada de însănătoşire a pacienţilor diagnosticaţi cu cele mai grave forme de COVID-19.

Hidroxiclorochina se află pe lista tratamentelor propuse de Ministerul Sănătății din România, prin cel mai recent ordin emis pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, în funcție de severitatea cazului și factorii de risc pentru evoluția severă.

Medicametul sulfatul de hidroxiclorochină, cunoscut sub denumirea de Plaquenil, administrat în tratarea malariei, a unor boli autoimune, se va produce la Antibiotice Iași, după cum anunța conducerea fabricii.

 

Autor