Prima pagină » Coronavirus » STUDIU. Ce efecte au sistemele de ventilație în transmiterea coronavirusului. Avertismentul a 239 de specialiști pentru OMS

STUDIU. Ce efecte au sistemele de ventilație în transmiterea coronavirusului. Avertismentul a 239 de specialiști pentru OMS

STUDIU. Ce efecte au sistemele de ventilație în transmiterea coronavirusului. Avertismentul a 239 de specialiști pentru OMS
Coronavirusul poate fi transmis prin aer, cu ajutorul sistemelor de ventilație.

Un studiu științific realizat de specialiști din 32 de țări arată că noul coronavirus spoate circula prin încăperi, fiind dus de sistemele de ventilație. Cu toate acestea, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății își mențin poziția potrivit căreia nu există dovezi că particulele de coronavirus au puterea de a infecta persoanele care nu poartă mască.

239 de experți au lucrat a studiul care va fi publicat săptămâna viitoare, potrivit New York Times.

În urma rezultatelor studiului, specialiștii susțin că într-o încăpere oamenii se pot infecta și fără ca cineva care are Covid-19 să tușească, să vorbească de aproape, să strănute, sau să aibă contact direct cu cineva. Experții susțin că virusul poate fi dus de sistemele de aerisire sau ventilație. Experții din cele 32 de țări care au lucrat la proiect recomandă utilizarea minima a sistemelor de ventilație și purtarea măștii în încăperi.

OMS, în conflict cu echipa de cercetători

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății nu privesc cu ochi bun studiul ceor 239 de experți.

„Noi am susţinut mereu că virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nicio dovadă solidă pentru asta. E o dezbatere aprinsă pe acest subiect”, spune medicul Benedetta Allegranzi de la OMS.

În același timp, Bill Hanage, epidemiolog la şoala publică de sănătate Harvard T.H. Chan spune că explicația specialiștilor este „extrem de prostească”.

„Avem noţiunea asta, că particulele care atârnă în aer sunt capabile să te infecteze multe ore mai târziu, se plimbă pe străzi, prin cutiile de scrisori şi îşi găsesc calea în casele tuturor. Dar clar nu este cazul”, a spus el.

OMS și echipa de cercetători, dispute pe tema asimptomaticilor

OMS se află în conflict cu acelaşi grup de cercetători şi în privinţa pacienţilor bolnavi de Covid-19, dar asimptomatici, după ce s-a opus iniţial şi ideii că orice mască ajută la protejarea de coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății susție că s-a întâmplat de puție ori ca asimptomaticii să transmită coronavirusul, în timp ce alte organizaţii atrag atenţia asupra faptului că asimptomaticii sunt cei care îl transmit cel mai uşor.

„Adevărul este că mulţi din staff-ul tehnic al OMS îşi scarpină capul în privinţa acestui subiect”, a spus un consultant OMS pentru NY Times sub protecţia anonimatului. „Asta nu ne oferă credibilitate”, mai spune el.

OMS consideră că doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia cu noul tip de coronavirus, dacă tuşesc sau strănută, vorbesc de la distanţă apropiată sau iau contact direct.

Autor