Prima pagină » Coronavirus » STUDIU. Ce legătură este între demență și formele grave de Covid-19

STUDIU. Ce legătură este între demență și formele grave de Covid-19

STUDIU. Ce legătură este între demență și formele grave de Covid-19

O genă care provoacă demență ar putea crește posibilitatea de a dezvolta forme severe de Covid-19, arată un studiu din Marea Britanie, citat The Guardian.

Studiul arată implicațiile genetice în contextul pandemiei de coronavirus, în care, aparent inexplicabil, unii pacienți manisfestă forme ușoare ale bolii, în timp ce alții suferă complicații.

În Marea Britanie și Țara Galilor, demeța este boala asociată la mulți dintre cei care au murit fiind infectați cu Covid-19. ”Nu contează doar vârsta pacienților. Acesta este exemplul unei gene care îi face pe unii să fie mai vulnerabili”, a explicat David Melzer, unul dintre autorii studiului, care este profesor de epidemiologie la Universitatea Exeter.

Studiul a fost publicat în ”Journal of Gerontology: Medical Sciences” și s-a bazat pe date de la 500.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 48 și 86 de ani, de la UK Biobank.

Cercetătorii s-au axat pe gena ”ApoE”. Acceasta poate exista în mai multe forme, care au legătură cu mai multe riscuri, inclusiv legate de demență și atacuri de cord.

Risc dublu de a manifesta forme grave de Covid-19

În baza de date a Biobank, 9.022 din 383.000 de voluntari au prezentat două copii ale genei în forma ”e4”, în timp ce 223.000 au avut două copii ale genei într-o altă formă, ”e3”, care are un risc de 14 ori mai mare de a provoca demență, potrivit cercetătorilor.

Rezultatul a fost corelat cu testele pozitive de Covid-19 raportate între 16 martie și 26 aprilie. Concluzia a fost că 37 de pacienți aveau varianta ”e4” a genei ”ApoE”, în timp ce 401 dintre pacienți au avut varianta mai periculoasă, ”e3”.

Pe baza mai multor factori, printre care vârsta și sexul pacienților, conducătorii proiectului au transmis că cei cu ”e3” au un risc dublu de a manisfeta forme severe ale Covid-19, față de cei cu ”e4”.

Noi simptome observate la pacienţii infectaţi cu Covid-19: delir, agitaţie, confuzie

Medicii din mai multe țări au raportat că pacienții care au făcut forme severe de Covid-19 au prezentat stări de confuzie, chiar delir sau au avut semne de alte tulburări mintale, relatează ABC News, citat de Digi 24.

Pacientul care nu mai știa cine e și unde se află. Abia după două zile a făcut sindrom respirator
Chiar dacă, în prezent, cauza rămâne deocamdată neclară, doctorii din linia întâi au dat un semnal de alarmă, observând că mulți dintre acești pacienți prezintă în mod straniu manifestări similare.

Spre exemplu, un bărbat trecut de 50 de ani -a fost internat în spital după ce a fost găsit confuz, agitat și incoerent, toate fiind semne ale unor schimbări neurologice drastice. La început, medicii au crezut că are meningită. Nu l-au suspectat de Covid-19, pentru că bărbatul nu avea simptome respiratorii specifice. Spre surpriza lor, însă, bărbatul a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus, o procedură standard a respectivului spital, aplicată tuturor pacienților. Abia după ce bărbatul a pierdut orice legătură cu realitatea – fiind incapabil să mai spună cine este sau unde se află – a început să aibă și simptomele respiratorii comune asociate cu COVID-19. Asta s-a întâmplat la două zile după spitalizare. În cele din urmă, pacientul a fost transferat la Terapie Intensivă pentru a fi pus pe ventilație artificială, în timp ce el era încă incapabil să înțeleagă ce i se întâmplă.