Copiii pot să fie infectați cu noul coronavirus, dar să aibă deja și anticorpi împotriva bolii prezenți în sânge în același timp, arată un nou studiu.
Cercetătorii au descoperit că 15% dintre pacienții pediatrici au avut virusul și au dezvoltat și un răspuns al sistemului imunitar în același timp, după cum informează Daily Mail.
De asemenea, studiul mai arată că pacienții sub 15 ani au nevoie de mai mult timp pentru a învinge virusul față de pacienții adolescenți.
Studiul a fost realizat de către o echipă de la Children’s National Hospital din Washington D.C. Autorii acestuia susțin că cercetarea relevă că încă nu există suficiente informații legate de perioada de timp în care copiii pot transmite boala și la cât timp de la infectare aceștia produc anticorpi împotriva SARS-CoV-2.
„Am vrut să vedem ce se întâmplă cu pacienții noștri. Există o relație între vindecare și apariția anticorpilor? Am vrut să vedem o cronologie a bolii”, a declarat dr. Burak Bahar, coordonatorul studiului.
Pentru acest studiu, publicat în Journal of Pediatrics, echipa a analizat peste 6.300 de copii care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 și 215 copii care au fost testați pozitiv pentru anticorpi.
Dintre cei 215, 33 au fost depistați cu infecția cu SARS-CoV-2 și anticorpi în același timp.
Nouă dintre cei 33 au avut anticorpi în sânge înainte ca virusul să poată fi detectat.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că în cazul pacienților cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani vindecarea durează aproape de două ori mai mult decât în cazul pacienților cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani.
Astfel, pacienții sub 15 ani au nevoie în medie de 32 de zile de la îmbolnăvire pentru ca testele să iasă negative, față de numai 18 zile în cazul celor de peste 15 ani.
Mai mult decât atât, în cazul fetelor sub 15 ani, este nevoie chiar de 44 de zile pentru vindecare, în comparație cu media de 25 de zile în cazul băieților.
Există două tipuri de anticorpi. Anticorpii IgM sunt produși de către organism la câteva zile după infectare, în timp ce anticorpii IgG sunt produși în fazele ulterioare ale bolii și pot rămâne în corp luni sau chiar ani după vindecare.
„Potrivit cunoștințelor actuale, odată ce detectezi anticorpii nu mai poți detecta virusul. Dar în cazul COVID-19, am identificat cazuri în care am descoperit ambele tipuri de anticorpi la unii pacienți, ceea ce este foarte interesant”, a spus dr. Bahar.
Medicul spune că echipa de cercetători intenționează acum să descopere dacă virusul care este identificat în același timp cu anticorpii poate fi transmis de la o persoană la alta.