Prima pagină » Coronavirus » Studiu: Coronavirusul a apărut în Italia mai devreme decât se credea

Studiu: Coronavirusul a apărut în Italia mai devreme decât se credea

Studiu: Coronavirusul a apărut în Italia mai devreme decât se credea

Noul tip de coronavirus ar fi circulat în Italia încă din septembrie 2019, potrivit unui nou studiu, realizat de Institutul Național al Cancerului (INT) de la Milano.

Potrivit acestui studiu, boala provocată de noul tip de coronavirus, COVID-19, s-ar fi putut răspândi în afara Chinei mai devreme decât s-a crezut până în prezent, informează Agerpres care citează ANSA.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că noul tip de coronavirus și COVID-19, boala pe care o provoacă, nu se cunoșteau înaintea raportării primului focar de COVID-19 în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Primul caz de COVID-19 a fost înregistrat în Italia pe 21 februarie

Primul pacient cu COVID-19 din Italia a fost diagnosticat pe 21 februarie într-o localitate din apropiere de Milano, în nordul Lombardiei.

Cu toate acestea, descoperirile oamenilor de știință din Italia, publicate de revista Tumori Journal a INT, arată că 11,6% din 959 de voluntari sănătoși înscriși într-un studiu de screening al cancerului pulmonar în perioada septembrie 2019-martie 2020 au dezvoltat anticorpi la noul tip de coronavirus cu mult înainte de luna februarie.

Un alt test pentru anticorpi SARS-CoV-2 a fost efectuat de Universitatea din Siena, în cadrul aceleiași cercetări.

Potrivit acestuia, patru cazuri datând de la începutul lunii octombrie 2019 au fost pozitive la anticorpii care neutralizează acest virus, ceea ce înseamnă că s-ar fi infectat în luna septembrie, potrivit lui Giovanni Apolone, coautor al studiului.

Acesta susține că principala constatare a studiului este că unele persoane asimptomatice, nu numai că au fost pozitive după testele serologice, dar au produs și anticorpi capabili să lupte împotriva virusului, cu mult înaintea depistării primului caz oficial.

„Înseamnă că noul coronavirus poate circula în rândul populaţiei mult timp şi cu o rată scăzută de letalitate, nu pentru că dispare, ci doar pentru a exploda din nou”, spune Apolone.

De altfel, mai mulți specialiști italieni declarau în luna martie pentru Reuters că au raportat un număr mai mare decât cel obișnuit de cazuri de pneumonie severă și gripă în Lombardia în ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce ar putea însemna că noul tip de coronavirus ar fi putut circula în Italia mai devreme decât se credea anterior.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele