Prima pagină » Coronavirus » STUDIU. Coronavirusul nu se transmite prin contact sexual, dar sexul creşte riscul de infecţie

STUDIU. Coronavirusul nu se transmite prin contact sexual, dar sexul creşte riscul de infecţie

STUDIU. Coronavirusul nu se transmite prin contact sexual, dar sexul creşte riscul de infecţie

Cercetătorii de la Universitatea din Utah și Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan, China, au dorit să știe dacă noul coronavirus, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, poate fi transmis sexual, aşa cum se întâmplă în cazul virusurilor Ebola și Zika.

Ei au analizat probe de spermă de la 34 de bărbați chinezi care au fost colectate la aproximativ o lună după ce au fost diagnosticați cu forme ușoare sau moderate de COVID-19, potrivit studiului citat de publicația Libertatea.ro.

„Faptul că, în acest mic studiu preliminar, am determinat că virusul care provoacă COVID-19 nu apare în testicule sau spermă ar putea fi o constatare importantă. Dacă o boală precum COVID-19 ar fi transmisibilă sexual, asta ar avea implicații majore pentru prevenirea bolii și ar putea avea consecințe grave asupra sănătății reproductive a bărbaților pe termen lung” spune James M. Hotaling, coautor al studiului și profesor asociat de urologie specializat în fertilitate masculină la Universitatea din Utah.

Studiul nu exclude în totalitate posibilitatea ca infecția COVID-19 să poată fi transmisă sexual

Mărimea eșantionului este prea mică pentru a trage concluzii clare și studiul nu a inclus pacienții cu forme severe ale bolii.

„S-ar putea ca un om care este critic bolnav de COVID-19 să aibă o încărcătură virală mai mare, ceea ce ar putea duce la o probabilitate mai mare de a infecta materialul sperinal. Doar că nu avem răspunsul la asta în acest moment. Dar să știm că nu am găsit acest tip de activitate în rândul pacienților din acest studiu care se recuperau de la forme ușoare până la moderate ale bolii este liniștitor”, spune James Hotaling.

Ceea ce e îmbucurător este totuși faptul că acesta este al doilea studiu de acest fel, mai spune Hotaling. Acesta confirmă rezultatele unui alt studiu mai mic, tot din China, care a inclus 12 pacienți în recuperare și unul care a murit de COVID-19. Probele de spermă și biopsiile testiculare nu au arătat niciun semn al virusului.

Sexul, nu, sărutul și contactul fizic, da

Sexul este foarte intim, așa că, deși virusul s-ar putea să nu se răspândească prin contactul sexual, acesta poate infecta cu ușurință oamenii prin sărut și alte forme de contact cu lichidele respiratorii.

Citește și