Cel mai recent studiu în domeniu schimbă tot ce se știa până acum despre Covid-19. Specialiștii australieni în virusologie au descoperit cum celulele B de memorie, prezente în sistemul imunitar, rețin infecția cu SARS-CoV-2. Drept răspuns, celulele B de memorie produc rapid anticorpi pentru a proteja organismul în fața unei noi posibile infecții.
Studiul a fost publicat în revista Science Immunology și deja face ravagii la nivel medical.
Așadar, concluzia cercetătorilor australieni este că persoanele infectate cu Covid-19 beneficiază de o memorie imună, ce le asigură protecție pentru o perioadă de cel puțin 8 luni împotriva unei noi infecții cu SARS-CoV-2. Mai mult, această descoperire întărește probabilitatea ca vaccinurile antiCovid-19, care deja sunt pe piață, să dea un randament pe o perioadă mai lungă de timp.
În studiul lor, oamenii de știință din Australia au demonstrat că celulele B din sistemul imunitar, responsabile cu memoria, „rețin” infecția cu SARS-CoV-2, iar atunci când virusul atacă din nou, ele declanșează un răspuns imun protector, tradus prin producerea rapidă de anticorpi.
Cercetarea s-a făcut pe un grup de 25 de pacienți cu Covid-19, de la care s-au prelevat probe de sânge în mod constant, începând cu 4 zile după infectare şi ajungând până la 242 de zile. Analizând răspunsul anticorpilor la infecția din organism, virusologii australieni au descoperit că anticorpii împotriva Covid-19 începeau să scadă după 20 de zile de la instalarea noului coronavirus în organism. Însă, fiecare pacient păstra încă celule B de memorie, care au ținut minte una dintre cele două componente proteice ale virusului SARS-CoV-2.
Iar aceste celule B de memorie, specifice noului coronavirus, au rămas prezente în organism, în mod stabil, până la opt luni după infecția cu SARS-CoV-2.