Prima pagină » Coronavirus » STUDIU. Cum influențează grupa de sânge expunerea la Covid-19. Cine are „imunitate”

STUDIU. Cum influențează grupa de sânge expunerea la Covid-19. Cine are „imunitate”

STUDIU. Cum influențează grupa de sânge expunerea la Covid-19. Cine are „imunitate”

Studiu interesant despre influența grupelor de sânge asupra expunerii la Covid-19 publicat în jurnalul Blood Advances. Astfel, cercetătorii au descoperit că oamenii care au grupa de sânge 0 sunt mai puțin expuși la Covid, infecții și boli.

Studiile realizate de specialiștii danezi și canadieni încă sunt în derulare. Până acum, ele arată că 95% dintre pacienții în stare gravă cu Covid-19 aveau grupa de sânge A sau AB.

Oamenii cu grupa 0, cel mai puțin expuși la Covid-19

Oamenii cu grupa de sânge 0 ar putea fi mai puțin expuși la Covid-19 și ar putea avea un risc redus de a se îmbolnăvi grav, după cum arată două studii publicate în jurnalul Blood Advances. Cercetarea oferă informații adiționale conform cărora grupa de sânge ar putea juca un rol important în cât de predispusă este o persoană la a contracta o infecție.

Astfel, danezii au putut demonstra că printre 7.422 oameni care au fost confirmați pozitiv de Covid-19 doar 38,4% aveau grupa de sânge 0 – chiar dacă, la o rată de 2,2 milioane oameni care nu s-au testat, această grupă de sânge este prezentă la 41,7%. În contrast, 44,4% din cei cu grupa de sânge A au fost confirmați pozitivi – grupă de sânge care, în raport cu populația daneză, reprezintă 4214%.

În celălalt studiu, cercetătorii din Canada au descoperit că 95% pacienții în stare gravă cu Covid-19 aveau grupa de sânge A sau AB – în proporție de 84% – necesitau ventilație mecanică, în comparație cu pacienții cu grupa 0 sau B – în proporție de 61%. Studiul canadian a descoperit și că cei cu grupa A sau AB au stat mai mult la terapie intensivă – în medie 13,5 zile – în comparație cu cei cu grupele 0 sau B, în medie 9 zile.

Părerea specialiștilor: nu avem motive de îngrijorare!

Cu toate acestea, specialiștii susțin că grupa de sânge nu este un motiv de îngrijorare, decât în cazul unei transfuzii sanguine. În rest, legătura dintre Covid-19 și grupa sanguină nu reprezintă ceva pentru care oamenii să-și facă griji în mod special.

Fiecare om are o anumită grupă de sânge- A, B, AB sau 0. În Statele Unite, cele mai comune sunt 0 și A. Un studiu separat publicat în luna iunie în The New England Journal of Medicine a găsit date genetice la unii pacienți cu Covid-19 și la persoane sănătoase, sugerând că cei cu sânge de tip A au un risc mai mare de a se infecta, iar cei cu sânge de tip 0 prezintă un risc mai mic.

Acest studiu genetic anterior, asociat cu cele două noi studii din Blood Advances ,,sugerează că acesta este un fenomen real la care asistăm”, spune unul dintre doctori, cu mențiunea că ,,încă nu se știe dacă este o protecție a grupei 0 sau o vulnerabilitate a celorlate grupe sanguine”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele