Vești bune pentru iubitorii de cafea: un nou studiu arată că una sau mai multe cești pe zi pot scădea cu aproximativ 10% riscul de a contracta COVID-19.
Cafeaua este parte din rutina multor oameni, indiferent că este consumată dimineața, pentru un plus de energie, sau după-amiaza, iar studiile recente asociază această băutură cu mai multe beneficii pentru sănătate, informează Antena3.
Astfel, potrivit unui studiu realizat recent în Marea Britanie, consumul unei cești sau două de cafea pe zi poate duce la scăderea riscului de infectare cu noul coronavirus.
Aceasta deoarece cafeaua conține antioxidanți și are proprietăți antiinflamatorii.
„Consumul de cafea este corelat în mod pozitiv cu biomarkeri antiinflamatorii precum interleukina şi citocine multifuncţionale (cu rol în întreţinerea, repararea şi întărirea celulelor)”, spun autorii studiului.
Pe lângă consumul moderat de cafea, oamenii de știință spun că legumele joacă un rol esențial în creșterea imunității, și, prin urmare, în prevenirea infectării cu SARS-CoV-2.
Legumele crude sau gătite, cu excepția cartofilor, scad riscul de infectare. La polul opus, consumul de carne procesată (chiar şi câteva zeci de grame per porţie) este asociat cu un risc mai mare de contractare a virusului.
Cercetarea a fost realizată pe 40.000 de adulţi din Marea Britanie.
Autorii studiului arată, totodată, că există o legătură directă între consumul de cafea şi un risc mai scăzut de pneumonie la persoanele în vârstă.