Prima pagină » Coronavirus » Studiu: O doză de vaccin reduce cu 50% riscul de transmitere în interiorul unei familii

Studiu: O doză de vaccin reduce cu 50% riscul de transmitere în interiorul unei familii

Studiu: O doză de vaccin reduce cu 50% riscul de transmitere în interiorul unei familii
Studiu: O doză de vaccin reduce cu 50% riscul de transmitere în interiorul unei familii. Sursa foto: Shutterstock

O singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca poate să reducă trasmiterea SARS-CoV-2 cu aproape jumătate în cadrul aceleiași familii, arată un studiu realizat în Marea Britanie de Direcția de Sănătate Publică a Angliei.

Astfel, persoanele infectate cu virusul la trei săptămâni de la administrarea unei doze de vaccin sunt cu 38-49% mai puțin susceptibile de a transmite virusul membrilor de familie decât persoanele care nu au fost vaccinate, se arată într-un comunicat al Public Health England (PHE) citat de Agerpres.

Acest tip de protecție a fost observat în jurul celei de-a paisprezecea zi după vaccinare și este similar indiferent de vârsta celui vaccinat sau a membrilor familiei acestuia.

„Este o veste fantastică. Ştiam deja că vaccinurile salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, că reduc transmiterea acestui virus mortal”, a declarat ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock.

Acest studiu a fost efectuat pe 24.000 de familii

Studiul a urmărit 57.000 de persoane din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv și le-a comparat cu aproape un milion de contacți ale persoanelor nevaccinate.

Studiul vizează familiile, întrucât acestea sunt considerate „cu risc ridicat” în ceea ce privește transmiterea virusului.

PHE adaugă că „rezultate similare ar putea fi observate în locuri cu riscuri similare de transmitere, cum ar fi locuinţele comune şi închisorile”.

PHE mai notează că o doză de vaccin permite după patru săptămâni reducerea cu până la 65% a riscului de a dezvolta simptome.

Studii anterioare ale PHE au arătat că vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca au prevenit 10.400 de decese la persoanele cu vârsta peste 60 de ani la sfârşitul lunii martie.

Marea Britanie, campioana Europei la vaccinare

Regatul Unit este țara europeană cu cele mai multe decese provocate de COVID-19, motiv pentru care autoritățile au început în forță o campanie de vaccinare în masă, la începutul lunii decembrie.

Potrivit datelor oficiale, în Regat au fost administrate aproximativ 34 de milioane de prime doze, iar un sfert din populația adultă (13,2 milioane de persoane) au primit și cea de-a doua doză.

În prezent, Marea Britanie folosește vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele