STUDIU. „Organul nostru cel mai prețios poate fi direct afectat de virus”. Ce au descoperit cercetătorii
Noul coronavirus poate infecta creierul și se poate reproduce în interiorul celulelor sale, ajungând la un nivel de zece ori mai mare în decurs de trei zile, arată un strudiu recent.
Noul studiu a avut în vedere potențialele efecte neurologice ale bolii, după ce virusul a fost injectat în creiere create în laborator, din celule stem, relatează New York Post.
„Este într-adevăr esențial să știm că organul nostru cel mai prețios poate fi direct afectat de virus”, a declarat Thomas Hartung, profesor la John Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Cercetătorii au descoperit că, odată ce virusul a intrat în neuronii creierilor artificiali, acesta s-a reprodus și a ajuns la un nivel de răspândire de zece ori mai ridicat în doar trei zile.
Poate trece virusul de bariera care protejează creierul?
Pe de altă parte, cercetătorii nu au reușit să demonstreze dacă virusul poate trece de bariera sânge – creier, respectiv bariera hematoencefalică, cea care protejează creierul în fața multor viruși sau substanțe chimice, barieră care lipsește în cazul creierilor artificiali.
„Dacă SARS-CoV-2 trece sau nu de această barieră urmează să fie văzut, dar se știe să inflamațiile severe, așa cum apar și în cazul pacienților infectați cu COVID-19, au dus la dezintegrarea barierei”, a explicat Hartung, citat de New York Post.
Dacă virusul infectează creierul, anumite medicamente nu ar fi eficiente, din moment ce unele nu pot trece de bariera sânge-creier, arată studiul.
Potrivit cercetătorilor, realizarea mai multor cercetări privind impactul neurologic al virusului ar putea avea implicații importante în tratarea pacienților.
De altfel, medicii din mai multe țări au raportat că pacienții care au făcut forme severe de Covid-19 au prezentat stări de confuzie, chiar delir sau au avut semne de alte tulburări mintale, chiar dacă nu este cunoscută cu siguranță.