Studiu Oxford: Vaccinul AstraZeneca este eficient împotriva tulpinii COVID-19 din Brazilia
Un studiu realizat de Oxford arată că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca este eficient împotrivia tulpinii de COVID-19 din Brazilia, numită P1.
Datele preliminare dintr-un studiu efectuat la Universitatea din Oxford indică faptul că vaccinul COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca este eficient împotriva tulpinii P1 sau braziliană, a declarat vineri o sursă pentru Reuters.
Datele indică faptul că vaccinul nu va trebui modificat pentru a oferi protecție împotriva tulpinii, despre care se crede că ar proveni din orașul Manaus din Amazonia, a declarat sursa.
Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca, eficient împotriva tulpinii braziliene
Sursa nu a oferit date despre eficacitatea exactă a vaccinului împotriva tulpinii, însă a precizat că rezultatele complete ale studiului ar trebui să fie publicate în curând, posibil în martie.
Rezultatele timpurii au indicat că vaccinul AstraZeneca a fost semnificativ mai puțin eficient împotriva variantei din Africa de Sud, care este similară cu P1. Africa de Sud a întrerupt ulterior utilizarea vaccinului în țară.
De asemenea, un studiu referitor la plasmă a fost publicat luni înainte de evaluarea celorlalți experți din domeniu. Datele din acest studiu sugerează că vaccinul CoronaVac COVID-19 dezvoltat de Sinovac Biotech din China ar putea să nu funcționeze eficient împotriva variantei braziliene.
Brazilia, cu peste 10 milioane de cazuri COVID-19
Brazilia se confruntă în prezent cu un al doilea val brutal și de lungă durată al coronavirusului, atingând miercuri un record zilnic de 1.910 decese. De la începutul pandemiei de COVID-19, Brazilia a raportat peste 10 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, iar aproximativ 263.000 de persoane bolnave au decedat, în timp ce peste 9.670.000 au fost declarate vindecate.
Varianta P1 (cunoscută și sub numele de 20J / 501Y.V3) se numără printre factorii despre care epidemiologii cred că contribuie la o creștere a cazurilor și a deceselor și iar comunitatea științifică este îngrijorată cu privire la rezistența acestei tulpini la vaccinuri.
În România, Brazilia figurează pe lista statelor și zonelor de risc epidemiologic, alături de alte state precum Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia ș.a. (LISTA COMPLETĂ AICI)