Prima pagină » Coronavirus » Studiu: Trei țări ale lumii sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de COVID-19 din primele luni ale pandemiei. Care sunt acestea

Studiu: Trei țări ale lumii sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de COVID-19 din primele luni ale pandemiei. Care sunt acestea

Studiu: Trei țări ale lumii sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de COVID-19 din primele luni ale pandemiei. Care sunt acestea

Prima răspândire la nivel global a noului tip de coronavirus a pornit de la persoanele care au călătorit în și din trei țări: China, Italia și Iran, a informat o echipă de cercetători.

Trei sferturi dintre cazurile raportate în afara Chinei în ianuarie și februarie au fost legate de persoane care au călătorit din aceste trei țări, potrivit unui studiu al Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), citat de CNN.

„Cazurile legate de călătoriile în China, Italia sau Iran au reprezentat aproape două treimi din primele cazuri de COVID-19 raportate. Studiul nostru arată că persoanele care au călătorit în aceste țări cu o transmitere puternică a SARS-CoV-2 ar fi putut să provoace focare în întreaga lume înainte ca OMS să declare COVID-19 ca fiind o pandemie pe 11 martie 2020”, au scris dr. Fatimah Dawood și colegii săi de la CDC în revista Lancet.

Echipa de cercetători a analizat rapoartele prezentate de ministerele Sănătății și ale agențiilor guvernamentale, dar și informațiile din rețelele sociale pentru a pune cap la cap toate cazurile de coronavirus raportate între 31 decembrie și 10 martie.

Multe dintre cazuri provin din Italia

Aceștia au descoperit că jumătate din cazurile din Africa au fost legate de persoane care călătoriseră în Italia. De asemenea, persoanele care au venit din Italia au provocat o treime din cazurile raportate în primele două luni ale anului în Europa și America.

Totodată, studiul mai arată că evenimentele la care au participat foarte mulți oameni au reprezentat o sursă de răspândire a bolii.

„Patru focare mari din analiza noastră au fost asociate cu ceremoniile religioase, ceea ce subliniază nevoia de a colabora cu organizațiile religioase atunci când autoritățile proiectează și implementează măsuri de reducere a răspândirii bolii la nivel comunitar. Au fost identificate și alte șase focare asociate asistenței medicale, ceea ce arată necesitatea unor practici stricte de prevenire și control în rândul personalului medical”, a declarat Dr. Philip Ricks, unul dintre autorii studiului.

În timp ce multe studii au confirmat că virusul provine din China, analizele genetice arată că o nouă tulpină a virusului a apărut în Europa, probabil în Italia, tulpină care predomină în prezent și în Statele Unite.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și