Studiu: Vaccinul Pfizer este eficient împotriva tulpinii braziliene a SARS-CoV-2
Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi eficient în fața tulpinii braziliene a SARS-CoV-2, potrivit unui studiu de laborator publicat în New England Journal of Medicine.
Studiul arată că sângele prelevat de la persoanele vaccinate cu serul produs de Pfizer-BioNTech a neutralizat o versiune a virusului care conținea aceleași mutații ca tulpina identificată în Brazilia, P1, extrem de contagioasă, notează Antena 3.
De asemenea, specialiștii susțin că abilitatea de neutralizare a acestei variante de virus este similară cu efectul vaccinului asupra unei versiuni anterioare a virusului, identificate anul trecut.
Vaccinul Pfizer neutralizează și alte tulpini contagioase ale virusului
Anterior, compania farmaceutică Pfizer a anunțat că vaccinul său s-a dovedit a fi eficient și împotriva tulpinii britanice a SARS-CoV-2, dar și împotriva tulpinii sud-africane a virusului, ambele foarte contagioase.
Cu toate acestea, tulpina identificată pentru prima dată în Africa de Sud poate să producă scăderea cantității de anticorpi produși de vaccin.
Tulpina braziliană, confirmată și în România
Luni, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană în România. Potrivit datelor INSP, unul dintre cazuri este cel al unui bărbat de 38 de ani din Capitală. Pacientul prezintă simptome ale bolii și are și alte probleme de sănătate. Bărbatul nu a călătorit recent în străinătate.
În al doilea caz identificat este vorba despre un bărbat de 57 de ani, tot din București. Și acesta are simptome și boli preexistente.
În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că singura soluție prin care poate fi controlată boala în acest moment este vaccinarea, coroborată cu respectarea normelor sanitare.
„Era de așteptat (…) Dacă se călătorește, dacă lumea merge în concedii peste tot, era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție: mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara. Am luat măsuri pentru care am fost criticați: testele negative realizate în ultimele 72 de ore la îmbarcare în avioanele care vin din țările aflate în zonele galbene spre România.
Vaccinul rămâne soluția optimă. E posibil să ajungem la alte doze de rapel, la fel ca în cazul vaccinului antigripal, pentru că apar mutații care necesită noile doze”, a spus Arafat la Antena 3.
Recent, studiile au arătat că și vaccinul AstraZeneca este eficient împotriva tulpinii braziliene a SARS-CoV-2.