Prima pagină » Coronavirus » Studiu: Varianta Lambda are potențialul de a deveni cea mai periculoasă tulpină a SARS-CoV-2

Studiu: Varianta Lambda are potențialul de a deveni cea mai periculoasă tulpină a SARS-CoV-2

Studiu: Varianta Lambda are potențialul de a deveni cea mai periculoasă tulpină a SARS-CoV-2
Studiu: Varianta Lambda are potențialul de a deveni cea mai periculoasă tulpină a SARS-CoV-2

Varianta Lambda a coronavirusului, identificată pentru prima oară în Peru în 2020 și răspândită acum în aproape întreaga Americă de Sud, este foarte contagioasă și mai rezistentă la vaccinuri decât versiunea originală, cea descoperită în Wuhan.

Concluzia este inclusă într-un studiu publicat la finalul lunii trecute pe platforma de științe medicale bioRxiv, informează Digi24.

Astfel, potrivit cercetării, varianta Lambda are potențialul de a deveni cea mai periculoasă tulpină a SARS-CoV-2. Cu toate că în prezent caracteristicile sale virusologice și trăsătura evolutivă sunt în mare parte necunoscute, această tulpină s-a răspândit foarte rapid în ultima perioadă din cauza a trei mutații care au puterea de a se sustrage efectului anticorpilor, indiferent că aceștia sunt formați ca umare a vaccinării sau ca urmare a trecerii prin boală.

Varianta Lambda rămâne o „variantă de interes”

Mutațiie coronavirusului au condus la apariția mai multor variante care provoacă boala COVID-19 ce este strâns legată de sindromul respirator acut sever.

Variantele SARS-CoV-2 sunt clasificate în variante îngrijorătoare și variante de interes. Acestea din urmă sunt cercetate atent de specialiști, dat fiind faptul că generează multe mutații și riscă să accentueze pandemia.

Variante de îngrijorare:

Variante de interes:

  • Eta
  • Kappa
  • Lambda
  • Iota

Specialiștii atrag atenția că varianta Lambda ar trebui să fie considerată ca fiind o „variantă de îngrijorare” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), nu ca o „variantă de interes”, așa cum este considerată în prezent.

În prezent, varianta Lambda a fost raportată în 29 de țări din întreaga lume, cele mai multe fiind în America de Sud, printre care Chile, Peru, Argentina și Ecuador. În SUA, varianta se află în spatele a ce puțin 1.000 de cazuri de COVID-19.

Studiul publicat în bioRxiv susține că, pentru a înțelege dacă o variantă ar infecta un număr mare de persoane, este esențial să se determine două trăsături virologice caracteristice variantei: creșterea infecțiozității virale și sustragerea de la un răspuns imun generat de anticorpi. Cercetătorii au precizat că varianta Lambda posedă ambele caracteristici.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele