Specialiştii MedLife spun că variantă Omicron va deveni dominantă în următoarele 2-3 săptâmâni. 30 de cazuri de infectare cu Omicron au fost descoperite din 85 de probe analizate aleatoriu în ultimele zile prin metoda PCR.
În urma unui studiu realizat de MedLive, s-a înregistrat o creștere accelerată a numărului de cazuri de Omicron. În ultimele cinci săptămâni, specialiștii companiei au analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 300 de probe COVID-19 pozitive. Dacă pe loturile anterior studiate nu au existat suspiciuni de infectare cu Omicron, în ultima săptămână, din 85 de probe, au fost identificate 30 de cazuri cu noua tulpină (prin pre-screening PCR), ceea ce indică trendul îngrijorător în ceea ce priveşte răspândirea acesteia.
MedLife analizează săptămânal, prin metoda pre-screening PCR, loturi de probe pozitive COVID-19, în vederea identificării cazurilor noi de Omicron de pe teritoriul României.
„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândeşte această variantă. O creştere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este şi mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează şi minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte ţări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeaşi traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonator ştiinţific al studiului de secveţiere desfăşurat de această companie.
Specialiștii avertizează că rezultatele sunt îngrijorătoare. Ei precizează că această creștere a cazurilor este o urmare a numărului de români care s-au întors acasă în această perioadă, dar și a petrecerilor organizate de Crăciun.
„Urmează o perioadă şi mai dificilă. Dată fiind distribuţia relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 oraşe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă şi cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO al Grupului MedLife.
Marcu spune că, matematic vorbind, o tulpină care se transmite foarte uşor ajunge rapid la un număr mare de persoane, imunizând populaţia pe „fast forward”.
„Aşa se poate explica de ce în Africa de Sud, ţara de origine a tulpinii Omicron, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19 în ultima perioadă. În plus, faţă de valul anterior, avem avantajul unui număr mai mare de români vaccinaţi şi chiar trecuţi prin boală, ceea ce s-a dovedit că reprezintă un scut important în lupta cu această pandemie. Sper ca tot mai mulţi oameni să înţeleagă faptul că, deşi fiecare dintre noi poate intra în contact cu acest virus la un moment dat, avem şansa să ne ferim de formele grave de boală dacă alegem să ne vaccinăm”, a adăugat Marcu
Identificarea celor 30 de probe cu tulpina Omicron din cele 85 studiate de MedLife în aceste zile s-a efectuat prin pre-screening, dar analiza a fost repetată pentru o siguranţă mai mare cu două kituri diferite. Probele urmează să fie şi secvenţiate pentru o confirmare de 100% în cursul săptămânii viitoare, însă nu există dubii că rezultatul va fi acelaşi sau foarte apropiat.