Oficialii speră că purtarea măștilor va ajuta la încetinirea răspândirii coronavirusului. Oamenii de știință spun că măștile sunt destinate mai mult să protejeze alte persoane, mai degrabă decât cele care le poartă.
Într-un articol pentru LA Times, James Cherry, expert în boli infecțioase și cercetător la Universitatea din California Los Angeles (UCLA), a spus că vizierele sunt mai eficiente ca măştile în protejarea utilizatorilor de infecții virale.
Măștile de față au un dublu rol. Pe o parte, ne protejează de stropi microscopici de fluide și aerosoli încărcați cu material viral. Pe de altă parte, purtatul măști
De ce ar fi mai bune vizierele?
Măstile sunt incomode deseori și avem tendința să ne atingem fața din cauza mâncărimilor pe care ni le provoacă.
Cei care sunt obligați prin prisma locului de muncă să interacționeze cu oamenii ore întregi de-a lungul unei zile ar mult mai bine să poarte o vizieră, spune Cherry.
„Un scut de protecție pentru față ar fi o abordare foarte bună pe care o puteți lua în considerare în contextul în care care lucrați casier sau ceva de genul acesta, cu multe persoane care vin pentru servicii”, spune Cherry.
Cherry și Kim-Farley spune că barierele de plexiglas care separă casierii, farmaciștii sau oricare alți lucrători cu publicul în puncte de lucru fixe sunt și ele o foarte bună alternativă. Chiar și în aceste cazuri, lucrătorii ar trebui să continue să poarte o mască pentru a nu risca inhalarea de aerosoli sau particule respiratorii încărcate cu material viral.
Un studiu publicat în ”Journal of the American Medical Assn” în 1986 a arătat că doar 5% din medicii care purtau ochelari de protecție s-au infectat cu o boală respiratorie cauzată de un virus comun, în timp ce 28% dintre cei care nu purtau ochelari de protecție s-au infectat.