Institutul Național de Sănătătate Publică (INSP) a publicat lista celor 156 de laboratoare, selectate pe bază de voluntariat, în care persoanele care vin la analizele de rutină își pot da consințământul pentru a participa la studiul pentru identificarea proporției din populație infectate cu SARS-CoV-2.
Institutul Național de Sănătate Publică a demarat, din iulie, studiul național de seroprevalență cu scopul de a identifica proportia persoanele ce au fost infectate cu SARS-CoV-2, după ce ordinul Ministrului Sănătății care reglementa acest demers a fost elaborat și publicat în Monitorul Oficial la începutul lunii iunie.
Astfel, persoanelele sănătoase care se prezintă la laborator pentru efectuarea analizelor de rutină pot participa la studiu dacă își dau consimțământul să fie folosit serul rezidual după recoltarea de sânge.
Testarea este gratuită și voluntară, nu presupune recoltarea repetitivă sau deplasarea suplimentară la laborator, a precizat INSP. Instituția precizează că nu se folosește metoda RT-PCR aceasta fiind metoda de determinare a prezenței virusului, de diagnostic pentru Covid-19.
Potrivit comunicatului INSP, publicat pe site-ul instituției, studiul are ca scop detectarea anticorpilor dezvoltați în urma infectării, care apar la personele care au avut boala. „Prin urmare, testarea nu detectează prezența virusului și nu are drept consecinte internarea sau impunerea unor măsuri restrictive precum izolarea sau carantinarea persoanelor care prezintă anticorpi”, precizează reprezentații INSP.
„Luăm trei laboratoare din diferite județe, acolo unde oamenii se prezintă pentru recoltarea de analize pentru diverse patologii, pentru diverse boli, pentru evaluarea periodică. Serul rezidual care rămâne după ce s-au efectuat aceste analize, noi îl solicităm, cu avizul posesorului, pentru a fi folosit în acest studiu de prevelență”, explica ministrul Sănătății, în iunie, la Gândul Live.
Conform informațiilor de Ministerul Sănătății, studiul de seroprevalență are loc loc în perioada iunie – septembrie 2020, când sunt așteptate primele rezultate. Conform estimărilor, un număr de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate și investigate și, în acest sens, ministrul anunța alocarea pentru institut a sumei 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi.
Laboratoarele de analize medicale în care se desfasoara studiul au fost selectate pe baza de voluntariat, în București și toate județele țării.
Lista laboratoarelor participante la studiul de seroprevalență, publicată de INSP: Lista Laboratoarelor – studiu seroprevalenta (1)