Autoritățile suedeze au anunțat, în cursul zilei de duminică, închiderea temporară a frontierei țării cu Norvegia, ca urmare a depistării la Oslo a tulpinii britanice a SARS-CoV-2.
De altfel, zona din jurul capitalei norvegiene a intrat în carantină în urma depistării acestei mutații, informează Digi24.
Măsura va fi în vigoare până pe 14 februarie. Sunt exceptați de la interdicție lucrătorii transfrontalieri, transportatorii și cei care călătoresc din motive familiale.
De asemenea, autoritățile de la Stockholm au prelungit interdicția de intrare pe teritoriul Suediei pentru persoanele care sosesc din Marea Britanie și Danemarca.
Cu o populație de puțin peste 10 milioane de locuitori, Suedia a înregistrat 547.166 de cazuri de infectare cu coronavirus și 11.005 decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei și până în prezent.
Guvernul norvegian a instituit sâmbătă carantina pentru cel puțin o săptămână în zece localități din apropierea capitalei Oslo, după ce tulpina britanică a coronavirusului, mai contagioasă, a fost detectată în două cămine de bătrâni.
Autoritățile recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt urgente și au decis închiderea magazinelor neesențiale, a școlilor, restaurantelor și cinematografelor.
Norvegia se numără printre țările europene cel mai puțin afectate de pandemie, dat fiind faptul că autoritățile din această țară au optat încă de la început pentru măsuri severe de combatere a răspândirii SARS-CoV-2, spre deosebire de Suedia, care a avut o abordare mai relaxată.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat vineri că studiile realizate până în prezent dau de înțeles că noua tulpină a SARS-CoV-2, identificată pentru prima dată în Regat, „ar putea fi mai letală”.
eful Guvernului britanic se bazează pe informațiile primite de la grupul de oameni de știință care consiliază Executivul în legătură cu pandemia de COVID-19, după cum informează BBC.
Astfel, potrivit primelor informații, noua tulpină ar fi cu 30% mai letală.
Cu toate acestea, datele referitoare la rata mai mare a mortalității în cazul acestei noi tulpini sunt în acest moment doar date preliminare.
Până în prezent, studiile au demonstrat că noua tulpină a SARS-CoV-2 se răspândește mai rapid decât varianta inițială a virusului.
Guvernul Marii Britanii ia în considerarea posibilitatea de a închide frontierele țării, ca urmare a apariției diverselor mutații ale SARS-CoV-2.