Premierul Orban, după Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență: „Fac un apel la calm. Mulți români din Lombardia și-au făcut bagajele şi au pornit spre România”

Publicat: 09 03. 2020, 20:00
Actualizat: 07 04. 2021, 03:31
Stare de urgență în România

Toate școlile din România se vor închide începând cu data de 11 martie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), reunit luni după-masă. 

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis, luni, închiderea tuturor școlilor din România începând de miercuri, 11 martie, până în 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii în funcție de evoluția evenimentelor.

La ședința din sediul MAI au participat Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, domnul Lucian Nicolae Bode,  Ministrul Sănătății, Victor Costache, și Secretarul de stat MAI,  sef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr Raed Arafat, precum și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Premierul Ludovic Orban a transmis că este o măsură pe termen scurt și cu caracter preventiv. „Fac un apel la calm. Vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor români, în special celor din Italia, care au ascultat îndemnurile noastre să nu vină în țară ca să nu își expună familia prietenii”, a declarat Ludovic Orban după ședința Comitetului Național.

„Avem informaţii că mulţi cetăţeni români care au aflat de posibilitatea închiderii Lombardiei,  și-au făcut bagajele şi au pornit spre România. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare, care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la şcoală”, a spus Orban.

Alte două persoane din România au fost confirmate cu coronavirus, numărul total al infectaților din țară urcând la 17. Este vorba despre un bărbat de 60 de ani din București și o femeie de 73 de ani din Buzău. Nu se cunosc în acest moment alte detalii despre cele profilul pacienților.

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/810640642789736/?t=4

Premierul Orban a anunțat că toate cele trei persoane de la Guvern care ar fi fost „contacți” ai femeii din București depistate cu coronavirus au avut rezultate negative ale testelor de coronavirus efectuate de medici.

Vrem să vedem și evoluția bolii – număr de cazuri, iar grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea la școală. De asemenea, am decis întărirea controlului la frontieră pe transportul rutier și feroviar. Am mai luat decizii privind anumite mecanisme pentru a limita răspândirea – creșterea capacității de diagnosticare, creșterea numărului medicilor, anchete epidemiologice, situația stocurilor de materiale și echipamente”, a precizat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, îndemn la calm în plină criză a coronavirusului

Fac un apel la ceilalți lideri politici – acest subiect nu e unul politic, vizează viața oamenilor. Nu pot fi de acord ca pe subiectul coronavirus să se facă jocuri și calcule politice” – Ludovic Orban

„Le mulțumesc românilor care au ascultat sugestiile noastre și au respectat ceea ce i-am rugat – să nu vină în țară. Fac un apel la ceilalți lideri politici – acest subiect nu e unul politic, vizează viața oamenilor. Nu pot fi de acord ca pe subiectul coronavirus să se facă jocuri și calcule politice”, a mai spus Ludovic Orban.

Marcel Vela: Se aprobă suspendarea transportului rutier regulat de persoane din Italia

CNSSU a adoptat, luni, Hotărârea nr. 6 privind măsurile suplimentare ce vor fi implementate în contextul epidemiei de coronavirus, a spus ministrul intermar de Interne, Marcel Vela.

Iată cele mai importante măsuri instituite:

– Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unităţile de învăţământ preuniversitar, începând din data de 11 martie şi până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire,

-Se aprobă suspendarea transportului rutier regulat de persoane pentru toate cursele efectuate spre şi din Italia începând cu 10 martie şi până pe 31 martie,

– Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligaţia să comunice cetăţenilor români care se îmbarcă din Italia că, odată veniţi în ţară, vor intra în carantină sau în izolare,

– Se aprobă interzicerea ca operatorii de transport feroviar să introducă garnituri suplimentare dinspre şi către Italia,

– Operatorii feroviari vor avea obligaţia de a transmite călătorilor români că, odată veniţi în ţară, vor intra în carantină sau în izolare,

– Se aprobă suspendarea până la 31 martie a stagiilor în spitale pentru cursanţii şcolilor post-liceale.

– Se aprobă instituirea obligaţiei pentru centrele comerciale de a lua măsura dezinfecţiei, cât şi instituirea de măsuri pentru a evita aglomerarea de persoane în zona caselor de marcat. Măsura se va implementa în maximum 48 de ore.

– Furnizorii publici şi privaţi de transport de persoane sunt obligaţi să efectueze dezinfectarea spaţiului- de exemplu, a barelor, uşilor,

– Toate instituţiile private au obligaţia de a asigura la toalete săpun şi să dezinfecteze sălile de conferinţe,

– Se vor transmite circulare către toate instituţiile cu privire la posibilitatea desfăşurării muncii la domiciliu.

Toate școlile din România se închid, din 11 martie

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis marți închiderea tuturor școlilor din România vreme de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie. Există posibilitatea de prelungire a acestei măsuri, au declarat oficialii.

Grupul de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis să supună spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) propunerea de închidere a școlilor, în contextul epidemiei de coronavirus,  conform documentului semnat de secretarul de stat Raed Arafat.

„Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate”, se arată în documentul Grupului.

Grupul s-a reunit luni, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, într-o ședință la care au participat reprezentanţi ai MAI (DSU, IGSU şi IGPF), MT, MApN, INBI Matei Balş, INSP, MS, MEC, ONAC și MAE.

Ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a început luni, de la ora 16:00.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a cerut – luni dimineață – suspendarea cursurilor din București pentru o perioadă de minim două săptămâni, în contextul coronavirusului.

„Cel puțin pe raza municipiului București, școlile și grădinițele trebuie închise pentru a limita pe cât posibil răspândirea coronavirusului. Aceasta este propunerea noastră. Nu ne e teamă de nicio critică, pentru că aici nu ne mai salvăm doar individual”, a spus Gabriela Firea.

Textul integral:

HOTĂRÂREA NR. 8  din 09.03.2020 a Grupului de suport tehnico-știintific  privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.

În data de 09.03.2020, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în completarea măsurilor dispuse prin hotărârile anterioare ale Grupului, raportat la evoluția răspândirii infecțiilor cu COVID 19 pe teritoriul României.

În cadrul şedinţei au participat reprezentanţi ai MAI (DSU, IGSU şi IGPF), MT, MApN, INBI Matei Balş, INSP, MS, MEC, ONAC și MAE, iar în urma dezbaterilor, s-au decis următoarele :

  1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.
  2. Se propune, spre aprobarea CNSSU, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.
  3. Se propune, spre aprobarea CNSSU, transmiterea recomandării, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci când este posibil.
  4. Se propune, spre aprobarea CNSSU, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.
  5. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința:

– dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,

– instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.

  1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru:

– asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus  de bilete ;

– dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.)

– evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).

  1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.
  2. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).
  3. Se propune, spre aprobare CNSSU, transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.

Președintele

Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea

bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

Dr. Raed ARAFAT