SCHIMBARE. Ministrul de Interne Marcel Vela: „Am ajuns la un nou acord cu Patriarhul”. Cum luăm lumina și pâinea sfințită de Paște (VIDEO)
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut declarații de presă, miercuri seara după ora 22.30, de la sediul MAI. Marcel Vela a anunțat că a ajuns la un nou acord cu Patriarhul României, preafericitul Daniel, în care se aduc schimbări acordului anterior.
Declarațiile de presă sustinute de Marcel Vela au fost transmise LIVE de GANDUL.RO. Șeful MAI Marcel Vela a venit cu clarificări despre noul acord dintre Ministerul de Interne și Patriahia Română cu privire la restricțiile din zilele de Paște ortodox.
Prima formă a acestui acord dintre MAI și Biserica Ortodoxă a stârnit critici aspre din partea președintelui României, Klaus Iohannis. În noul acord, angajații din MAI nu mai sunt implicați în distribuirea luminii de Paște sau a pâinii sfințite.
Declarații Marcel Vela: „În această seară am aut o noua discuție cu preafericitul patriarh al BOR și am ajuns la un nou acord pentru Sărbătorile pascale. Având în vedere estimările recente ale specialiștilor despre extinderea pandemiei în următoarele 2 săptămâni, acordul Patriarhiei Române și MAI din 14 aprilie 2020 se modifică, după cum urmează:
1. Slujbele religioase din noaptea de înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR și prevederilor din ordonanțelor militare privind distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea bisericilor sau în apropierea locașurilor de cult.
2. Pâinea sfințită numită „Paște” va fi sfințită joi și va fi distribuită la domiciliul credincioșilor de către personalul clerical și voluntari din parohie, vineri și sâmbătă, între orele 8-17, și duminică între orele 6-12, la solicitarea credincioșilor.
3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de personalul clerical și maximum 5 voluntari, sâmbătă 18 aprilie 2020, după ora 20.00. Personalul clerical și maxim cinci voluntari, echipați cu mască și mănuși vor distribui lumina respectând Ordonanțele Militare, având asupra lor cartea de identitate, o banderolă albă pe braț și un ecuson stampilat de Patriarhie.
4. Credincioșii vor primi „Paștele” sau Sfânta Lumină din pragul casei sau de la fereastră fără a ieși în stradă. În cazul blocurilor, va exista un reprezentant desemnat de asociația de proprietari sau chiriași, care va purta echipament de protecție, mască și mănuși.
https://www.facebook.com/Gandul.ro/videos/557043785245529/
Ministrul de Interne Marcel Vela a precizat că personalul din structurile MAI va asigura ordinea și desfășurarea în bune condiții a procesului detaliat mai sus. Rolul polițiștilor în noaptea de Înviere rămâne activ doar în spitale.
Prima formă a acordului MAI-Patriarhie a fost aspru criticată de președintele Klaus Iohannis:
„Nici vorbă de relaxare. Stați acasă, altfel după Paște vom avea înmormântări”, a spus președintele Iohannis care a cerut MAI să revadă acordul încheiat cu Biserica Ortodoxă. Ministrul de Interne a dat de înțeles că nu are de gând să își asume singur responsabilitatea semnării unui protocol cu BOR pentru noaptea de Înviere. Marcel Vela afirmă că atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban știau de această înțelegere care urma să fie parafată.
Ministrul Marcel Vela a declarat în cursul zilei de miercuri că s-a consultat și cu cei mai importanți oameni în stat când a pus la cale protocolul MAI – BOR. Și, mai mult, se pare că aceștia și-au dat acordul pentru ca polițiștii să ajute la distribuirea Sfintei Lumini către credincioși în noaptea de Înviere.
„Președintele a fost de acord cu acest lucru, la fel ca prim-ministrul Orban”, a răbufnit Vela. „Ministrul Sănătății nu a spus că nu e de acord, a invocat doar măsurile de protecție și restricție, lucru cu care și eu sunt de acord 100%”, a mai precizat ministrul de Interne.
Reacția Bisericii Ortodoxe Române
Purtătorul de cuvânt al BOR afirmă că „Biserica doar respectă deciziile” luate de instituțiile statului. Vasile Bănescu mai transmite că acordul Patriarhiei Române cu MAI a fost unul „interinstituţional, oficial şi public”.
„Acordul Patriarhiei Române cu MAI fost fost unul interinstituţional, oficial şi public. Este firesc, în calitate de creştini şi cetăţeni care respectăm riguros legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creştine câteva lucruri esenţiale care nu intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare”, spune Vasile Bănescu.
Totuși, poziția BOR este de delimitare față de precizările lui Marcel Vela. „Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei şi îi ajută concret pe cei afectaţi. Până în acest moment, cu aproape 10 milioane de lei. Asta va face Biserica şi mai departe”, a subliniat purtătorul de cuvânt al BOR.
Ministrul Vela: Cei care merg la biserică în noaptea de Înviere vor trebui să respecte aceleași reguli ca la supermarket
În opinia ministrului de Interne, măsurile luate nu vor duce la o răspândire a coronavirusului, din contră. „Pentru a evita aglomerația, am convenit împreună cu BOR să găsim o cale de mijloc astfel încât să rezolvăm toate nevoile. Vom trece cu bine peste acest eveniment. Nu riscăm ca sărbătoarea să agraveze răspândirea virusului. Lumea nu merge la Biserică în noaptea de înviere, Lumina vine acasă la ei! Cu preoți, cu voluntari sau inclusiv cu ajutorul MAI. Cu Sfintele Paști, Preafericitul Daniel a luat decizia să fie sfințite mâine, joi, astfel încât de vineri dimineața și sâmbătă să poată fi împărțite credincioșilor”.
Cei care merg la biserică în noaptea de Înviere vor trebui să respecte aceleași reguli ca la supermarket, arată ministrul de Interne. „Cei care au peste 65 de ani, primesc acasă Lumina și cei care au sub 65 de ani se duc la biserică și respectă exact măsurile care sunt la supermarket. Totul este ca la magazin. Preotul are mască, mănuși, oamenii păstrează distanță. E chiar mai bine ca la magazin, că la magazin, la raft, se înghesuie lumea”.