Prima pagină » Coronavirus » Tehnologie inovatoare descoperită de cercetătorii britanici. Poate reduce la jumătate durata de identificare a mutațiilor coronavirusului

Tehnologie inovatoare descoperită de cercetătorii britanici. Poate reduce la jumătate durata de identificare a mutațiilor coronavirusului

Tehnologie inovatoare descoperită de cercetătorii britanici. Poate reduce la jumătate durata de identificare a mutațiilor coronavirusului

Tehnologie inovatoare descoperită de cercetătorii britanici. În Regatul Unit se testează o tehnologie nouă care poate detecta rapid dacă o mostră pozitivă pentru Covid-19 conţine vreo variantă cunoscută. Astfel, conform unui anunț al Departamentului de Sănătate şi Asistenţă Socială (DHSC), testarea genotip poate reduce la jumătate durata de identificare a mutaţiilor virusului SARS-CoV-2.

În prezent, depistarea acestor variante, în mostrele pozitive, se face printr-un procedeu numit secvenţiere genomică. Întreaga operațiune durează între patru şi cinci zile.

Tehnologie inovatoare descoperită de cercetătorii britanici. Ce vor să facă autoritățile

Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Matt Hancock a spus că ambiţia este de a testa fiecare rezultat pozitiv de Covid-19 cu scopul de a depista mutaţii noi. Se doreşte ca sistemul să permită identificarea mai rapidă a contacţilor cazurilor pozitive. Și, eventual, să se oprească răspândirea celor mai infecțioase tulpini. Testat în Laboratoarele Test and Trace ale Serviciului Naţional de Sănătate (NHS), noul sistem ar putea fi folosit împreună cu testarea standard pentru Covid-19 pentru a identifica mai rapid cazurile de infectare.

„Prin intermediul acestei tehnologii revoluţionare, obiectivul nostru este să testăm fiecare eşantion pozitiv de Covid-19. Scopul este acela de a găsi mutaţii ce indică prezenţa variantelor cunoscute de virus. Acest tip de testare ne va ajuta să urmărim contacţii mult mai repede decât înainte. În plus, ne va permite să prevenim izbucnirea de focare”, a spus secretarul Matt Hancock.

„Dacă dorim să înfrângem Covid-19 şi să relaxăm în siguranţă restricţiile în lunile ce urmează, nu trebuie să stăm pe loc” – Matt Hancock.

Varianta sud-africană a Covid-19 câștigă teren în Europa

Tot mai multe europene au început deja să raporteze înmulțirea cazurilor de infectare cu noua variantă sud-africană a virusului SARS-CoV-2. Iar studiile sugerează că vaccinurile aflate în prezent pe piață sunt mai puţin eficiente împotriva acestei tulpini a virusului.

„Progresul realizat până în prezent în dezvoltarea acestor noi teste genotip este foarte încurajator. Sunt încrezător că vom avea rezultate pozitive graţie experimentării acestei tehnologii. Folosind acest test, avem potenţialul de a accelera cunoaşterea şi de a le opri răspândirea” – ministrul britanic al Sănătăţii, lord Bethel.

De asemenea, tehnologia poate fi adaptată să testeze variante şi mutaţii noi ale coronavirusului chiar în momentul în care ele identificate.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele