Directorul executiv al unei companii de biotehnologie care lucrează cu gigantul farmaceutiv Eli Lilly a anunțat că o terapie cu anticorpi ar putea fi introdusă pe piață până la sfârșitul acestui an, relatează CNN.
Compania este, de două săptămâni, în faza a 2 de testare, care va implica sute de de pacienți infectați cu noul coronavirus.
„Ne mișcăm cu o viteză amețitoare. Este ca și când alergi 100 de metri în două secunde”, a declarat Carl Hansen, CEO al companiei AbCellera, citat de CNN.
Unii dintre pacienții care participă la testări vor primi medicamentul cu anticorpi în doze variabile, iar alții vor primi placebo, fără niciun efect, apoi doctorii vor compara rezultatele.
Potrivit lui Hansen, în prima fază a testării, cu câteva zeci de pacienți, s-a dovedit că medicamentul este sigur.
Pentru fabricarea medicamentului, compania a ales ceea ce numește „anticorpi supervedetă absolut de elită” de la un bolnav cu SARS-CoV-2 care a fost declarat vindecat.
Potrivit CNN, oamenii de știință au avut din plin de unde alege anticorpi. În doar 10 mililitri de sânge, pacientul avea peste 500 de anticorpi. Specialiștii l-au ales pe cel mai capabil să elimine noul coronavirus și care era ușor de dezvoltat, multiplicat și fabricat.
Medicamentul a fost testat în faza 1 cu pacienți internați, iar în faza 2, cu bolnavi care sunt acasă.
Potrivit lui Hansen, medicamentul a putea ajuta alte două grupuri de persoane – cei care au fost expuși la COVID-19, dar care nu au dezvoltat simptome, și cei care riscă să fie expuși infecției, precum personalul medical.
Și cercetătorii din Shanghai dezvoltă un tratament pe bază de anticorpi meniţi să neutralizeze virusul la persoanele asimptomatice. Noul medicament experimental, brevetat de Shanghai Junshi Biosciences şi Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, numit JS016, a primit aprobarea Administraţiei Naţionale a Produselor Medicale pentru a începe demararea primei faze a studiilor clinice. Programul va testa tratamentul pe bază de anticorpi în persoanele sănătoase pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.
Studiile recente în domeniu au arătat că pacienţii cu Covid-19 spitalizaţi prezintă rezultate mai bune atunci când primesc tratament cu plasmă obţinută de la persoanele care au dezvoltat anticorpi pentru noul coronavirus, decât cei cărora li s-au administrat alte medicamente.
Și în România au început recoltările de plasmă convalescentă, dar rezultatele administrării acesteia nu sunt încă publicate.