Valeriu Gheorghiţă a prezentat topul judeţelor în ceea ce priveşte campania de vaccinare din România. Astfel, București, judeţele Cluj, Sibiu şi Braşov sunt în fruntea topului.
Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat marţi care este topul judeţelor în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID.
„În acest moment municipiul Bucureşti are o rată de acoperire vaccinală din populaţia rezidentă eligibilă cu vârsta de peste 12 ani de 45,9%. Cluj are 42,6%, Sibiu 36,18%, Braşov 33,8% şi Timiş 33%. Sunt 9 judete care au acoperire vaccinală peste 30%, 25 judeţe între 20 şi 30% şi 8 judeţe cu rata de acoperire vaccinală sub 20%”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
Românii cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani au arătat cel mai mare interes pentru vaccinare.
„În ceea ce priveşte acoperirea vaccinală pe grupe de vârstă cea mai mare rată este la grupa de vârstă 60-69, peste 37%, urmată de grupa 70-79 ani, 34,7%, şi de grupa 50-59 cu 34,6%. Grupa de vârstă 12-16 ani are o acoperire de 2,4%, adică 20.700 de persoane, iar grupa 16-19 ani are o rată de acoperire vaccinală de 15,9%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 130.000 de persoane vaccinate cu minimum o doză”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Peste 4 milioane de români s-au vaccinat până în prezent. Rata de acoperire vaccinală la nivel naţional din populaţia eligibilă de peste 12 ani este circa 28%.
Tulpina Delta a noului coronavirus, cea mai agresivă din cele apărute până acum, se răspândește rapid și agresiv în lume. Specialiștii sunt îngrijorați de această situație, în contextul în care transmiterea se face mult mai rapid în comunitate. Specialiștii românii vorbesc deja de un scenariu sumbru, în care tulpina să devină dominantă și în țara noastră, explicând ce s-ar putea întâmpla.
„Un val patru în România este inevitabil, dar probabil că vom asista la un val mai mic decât valul trei, pentru că înainte de valul trei am avut un număr mult mai mic de persoane vaccinate și sper că și numărul de persoane care vor ajunge să își piardă viață va fi mai mic”, a precizat medicul de familie Gindrovel Dumitra, adăugând că speră că numărul persoanelor spitalizate să fie mai mic.
Noua variantă face deja ravagii în Israel, unde 25% din persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu ambele doze au ajuns să fie spitalizate în stare gravă.