Varianta Omicron a SARS-CoV-2 se răspândește cu viteză foarte mare în Europa, fapt care a determinat autoritățile din mai multe țări să introducă noi restricții.
Mai mult, există temeri potrivit cărora această nouă tulpină va produce un număr mai mare de infectări decât a produs varianta Delta, informează Adevărul.
Astfel, mai multe țări europene au impus deja noi restricții, cu scopul de a evita o creștere rapidă a îmbolnăvirilor în urma evenimentelor de Crăciun și de Anul Nou.
Printre cele mai dure restricții adoptate se numără cele din Olanda, țară care a intrat în carantină până la jumătatea lunii ianuarie. Astfel, magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și muzeele vor fi închise în această perioadă. Totodată, există și restricții în ceea ce privește vizitele de sărbători: vor fi permiși doar doi vizitatori, mai puțin în prima zi de Crăciun, când olandezii vor putea avea câte patru invitați la masă.
Și Irlanda a adoptat noi restricții. Țara a închis cluburile de noapte, a reintrodus măsurile de distanțare socială și a impus măsuri privind vizitele de sărbători. Restricțiile sunt valabile până pe 30 ianuarie, a anunțat premierul Micheal Martin.
„Este prea riscant să intrăm în perioada Crăciunului fără restricții”, a spus premierul irlandez.
La rândul său, Danemarca a decis închiderea barurilor și restaurantelor la ora 23:00. Teatrele, muzeele și grădinile zoologice vor rămâne închise.
Italia, Irlanda, Grecia, Regatul Unit și Portugalia au anunțat că persoanele care vor să intre în aceste țări vor trebui să prezinte și un test PCR negativ, chiar dacă sunt vaccinate anti-COVID.
Alte state europene, precum Spania, Franța sau Germania, se pregătesc și ele să introducă noi restricții.
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a atras duminică atenția cu privire la faptul că țara riscă să se confrunte curând cu „al șaselea val” al pandemiei ca urmare a apariției variantei Omicron a SARS-CoV-2.
În Franța, Consiliul Științific a îndemnat Guvernul să introducă noi restricții pentru Anul Nou, dar Executivul ezită să dea curs recomandării deocamdată.
Omicron duce pandemia „într-o nouă dimensiune”, întrucât ea „infectează mult mai multe persoane în foarte scurt timp şi afectează mai mult (faţă de alte variante, n. red.) persoanele vindecate sau vaccinate”, explică 19 experţi sanitari germani într-un raport. Potrivit OMS, varianta Omicron se răspândeşte de două ori mai repede decât tulpina anterioară, Delta.