Tot mai multe țări europene înăspresc restricțiile în prag de sărbători din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19

Publicat: 15 12. 2020, 09:38
Tot mai multe țări europene înăspresc restricțiile în prag de sărbători din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19. Sursa foto: Shutterstock

În contextul în care situația epidemiologică se înrăutățește, iar specialiștii avertizează că un al treilea val al pandemiei ar putea să vină după sărbători, tot mai multe țări europene anunță restricții mai dure în această perioadă.

Între timp, în România, autoritățile dau asigurări că epidemia este pe un trend descrescător și susțin că cea mai bună soluție a fost carantinarea zonală, la nivelul unor localități și susțin că nu au în vedere adoptarea de noi restricții, informează digi24.ro.

Cu toate acestea, autoritățile au în continuare o serie de recomandări și de sfaturi pentru cetățeni. Premierul interimar, Nicolae Ciucă, dar și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le-au cerut românilor să își reducă deplasările în perioada sărbătorilor de iarnă.

Raed Arafat a reamintit că anumite zone din țară sunt mai afectate, raportând o incidență mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori, dar și faptul că în alte zone incidența „coboară la un nivel satisfăcător”, punctând astfel importanța respectării măsurilor necesare limitării pandemiei de coronavirus.

Între timp, mai multe state europene au anunțat deja noi restricții.

Restricții dure în Germania și Olanda

Germania și Olanda au anunțat recent noi restricții și o carantină strictă de sărbători, până pe 10, respectiv 19 ianuarie.

Cu o rată de infectare de 3,34 la mia de locuitori, autoritățile din Germania consideră că au scăpat epidemia de COVID-19 de sub control, motiv pentru care au decis să anunțe măsuri dure.

Astfel, Germania intră în carantină în perioada sărbătorilor de iarnă. Magazinele neesențiale și școlile se vor închide începând de miercuri. Petrecerile de Crăciun și de Anul Nou vor fi interzise, iar contactele sociale vor trebui limitate la cel mult cinci adulți din două gospodării diferite.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a anunțat luni că țara sa intră în carantină începând de miercuri timp de cinci săptămâni, până pe 19 ianuarie. Astfel, școlile, magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, spațiile culturale și arenele sportive se vor închide.

Lituania intră în carantină

Noul guvern de centru-dreapta de la Vilnius a decis că Lituania intră în carantină la nivel național începând de miercuri, pe fondul creșterii numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus și a deceselor asociate COVID-19.

Până pe 31 ianuarie, magazinele care nu vând produse de primă necesitate se vor închide, iar învățământul se va desfășura doar de la distanță. Libertatea de mișcare a lituanienilor va fi restricționată. Aceștia nu vor putea călători în afara localităţii şi chiar ieşirile din casă vor fi interzise, cu excepţia celor din motive întemeiate: deplasarea la locul de muncă, la medic, la cumpărături sau la o înmormântare. De asemenea, lituanienilor li se cere să-şi limiteze contactele la o singură familie sau gospodărie. Lituania are în prezent una din cele mai mari rate de incidenţă a infectărilor cu noul coronavirus, potrivit Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

 

 

Cehia și Polonia reintroduc restricțiile

În Cehia, premierul Andrej Babic a anunțat reintroducerea carantinei pe timp de noapte și închiderea barurilor și restaurantelor.

Măsura vine la foarte scurt timp după ce restricțiile impuse anterior fuseseră relaxate.

Întâlnirile a mai mult de șase persoane vor fi interzise începând cu 18 decembrie, indiferent că este vorba de întâlniri în spații închise sau deschise. Tot de la acea dată, consumul de alcool în aer liber va fi interzis, iar vacanța școlară va începe mai devreme.

În Polonia, autoritățile se pregătesc de o prelungire a restricțiilor până cel puțin pe 17 ianuarie.

„Rămânem acasă în timpul vacanţelor de iarnă şi le petrecem în siguranţă, astfel încât să evităm un al treilea val”, a declarat ministrul Sănătății de la Varșovia.

În momentul de față, în Polonia sunt în vigoare restricții până pe 27 decembrie. Restaurantele, cafenelele, cinematografele și teatrele sunt închise, la fel și școlile. Reuniunile sunt limitate la cinci persoane, iar minorii sub 16 ani pot ieși din case doar însoțiți de adulți, în timp ce persoanelor de peste 70 de ani le este recomandat să nu iasă deloc din case.

Lockdown total în Turcia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat luni că țara va intra într-un lockdown total timp de cinci zile începând cu data de 31 decembrie. Anunțul vine în contextul în care restricțiile deja fuseseră înăsprite la începutul lunii decembrie, cu interdicţii de circulaţie în weekend, în timp ce de luni până vineri nu se poate circula între orele 21:00 şi 05:00.

Turcia, care are o populaţie de 83 de milioane, a raportat până acum un total de 1,86 milioane de infecţii şi 16.646 de decese.

Italia ar putea deveni zonă roșie de sărbători

Cu toate că autoritățile italiene au anunțat recent relaxarea restricțiilor, specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că relaxarea s-a făcut mult prea devreme.

Astfel, Italia ar putea urma exemplul Germaniei și ar putea impune o carantină totală de sărbători. Potrivit presei italiene, la nivel guvernamental se discută ca întreaga țară să fie declarată zonă roșie de sărbători, ceea ce ar însemna impunerea unor restricții dure, tocmai pentru a evita un al treilea val al epidemiei în luna ianuarie.

Italia a devenit, în cursul zilei de sâmbătă, țara europeană cu cele mai multe decese provocate de COVID-19, depășind Marea Britanie ca număr de morți.

La nivel mondial, numai Statele Unite ale Americii, Brazilia, India şi Mexic înregistrează un număr mai mare de decese de la începutul pandemiei.

În Europa, Italia și Marea Britanie sunt urmate, ca număr de decese, de Franţa (57.567), Spania (47.624), Rusia (46.453) şi Polonia (22.676).

Pentru ultimele şapte zile, dintre ţările europene, Italia a înregistrat cel mai mare număr de noi decese de COVID-19 (4.522), devansând Rusia (3.769), Germania (2.949), Marea Britanie (3.012) şi Polonia (2.815).