Colonelul James Sparrow, comandantul Grupului de Transport Aerian Strategic, este șeful echipajului care a adus sâmbătă, la Otopeni, transportul a încă aproximativ 45 de tone de echipament medical de la Seul.
Colonelul James Sparrow este cel care a dus la îndeplinire misiunea solicitată de Ministerul Apărării Naționale adresată Unității Multinaționale de Transport Strategic, care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria.
Misiuniea aerienă umanitară, realizată sâmbătă dimineață, pentru transportul a încă aproximativ 45 de tone de echipament medical de la Seul la București, este prima efectuată pentru un stat membru al Unității Multinaționale, coaliție din care fac parte 12 națiuni, a declarat colonelul James Sparrow, într-un interviu pus la dispoziție de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
„Ca program al Unității Multinaționale de Transport Strategic, în care România este membră, am solicitat această misiune umanitară și înseamnă mult pentru noi că am putut să o îndeplinim. Sunt foarte fericit că putem ajuta România acum, când este nevoie. Aceasta este esența a ceea ce facem, motivul pentru care 12 state au cumpărat această navă aeriană este să aibă acces la ele, mai ales în timp de criză. Așa că, să putem folosi aeronava în vreme de criză, așa cum este situația COVID-19, pentru fiecare națiune, este o plăcere, este o onoare pentru noi să o facem, ne bucurăm să ajutăm România de această dată”, a declarat șeful echipajului.
Colonelul James Sparrow a confirmat că mai sunt și alte misiuni planificate, dar aceasta este prima pe care am efectuat-o în contextul pandemiei de COVID-19.
„România s-a mișcat foarte foarte rapid să depună solicitarea, prima. Acum mai avem alte state care au solicitat ajutorul, dar încă nu au depus o solicitare oficială. Așteptăm să primit solicitările oficiale și să efectuăm mai multe astfel de misiuni în cursul săptămânilor următoare”, a subliniat colonelul James Sparrow.
Echipamentele, constând în alte 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Sitiluații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în România.
Cele două zboruri solicitate de Ministerul Apărării Naționale cu aeronave C-17 Globemaster III reprezintă prima utilizare a orelor de zbor, alocate ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic, pentru pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus, a anunțat MApN.