Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că Guvernul a comandat, pentru prima dată, anticorpi monoclonali pentru tratarea COVID-19.
Totodată, Cîțu a informat că bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 386 de milioane de lei pentru achiziționarea de medicamente necesare tratării pacienților cu COVID-19.
„Am aprobat, prin hotărâre de guvern, alocarea a 386 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă, pentru a achiziţiona medicamente destinate tratării pacienţilor cu COVID-19 internaţi în unităţile sanitare din România. Aceşti bani nu au fost ceruţi la rectificare bugetară. Stocul pentru Remdesivir era doar pentru încă o lună, iar pentru Tocilizumab doar pentru trei săptămâni. Pentru prima oară am comandat şi anticorpi monoclonali. Aceasta este o comandă făcută tot de Comisia Europeană în numele României. Am aderat şi noi la această comandă. În plus, pe lângă aceste sume, care au fost propunerile Comisiei de boli infecţioase, s-a suplimentat cu 70 de milioane de lei programul Ministerului Sănătăţii destinat îngrijirii şi acordării tratamentelor pacienţilor critici”, a declarat premierul Florin Cîțu.
România se numără printre cele 18 state care au semnat, prin intermediul Comisiei Europene, un contract de achiziție de anticorpi monoclonali pentru tratarea COVID-19, lucru solicitat de mult timp de către medici.
Folosirea anticorpilor monoclonali este în curs de revizuire de către Agenția Europeană a Medicamentului.
Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Aceștia fuzionează cu proteina Spike și astfel blochează atașarea virusului la celulele umane, informează Antena 3.
Specialiștii susțin că tratamentul cu Favipiravir și Arbidol este unul extrem de eficient în tratarea COVID-19.
„Injectăm direct anticorpii, blocăm receptorul și în acest fel dinamica virală este aproape de zero, este mult diminuată. Ca urmare, nu văd cum un medic poate și nu vrea, sau poate să pună o problemă financiară când este cazul de mai multe vieți.
Anticorpii monoclonali în primul rând, iar pentru forme de pre terapie intensivă, Remdesivirul își are rolul lui, iar pentru Favipiravir și Arbidol, formele ușoare și medii, pentru a nu ajunge în spital. Am avut rezultate foarte bune (cu Favipiravir și Arbidol, n. red.)”, a declarat recent profesorul universitar doctor Carmen Dorobăț.
Și medicul Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina din Capitală, spune că acest tratament dă rezultate.
„Favipiravir, ca și anticorpii monoclonali, este extrem de eficient administrat în primele trei zile, de preferință chiar în momentul în care iese PCR pozitiv. Cu cât este administrat mai devreme cu atât eficacitatea este mult mai mare. Desigur, anticorpi monoclonali ar fi ideal să-i avem”, spune Zarafin.