Prima pagină » Coronavirus » Tratamentul ”minune” folosit de Donald Trump împotriva COVID-19! Ce efecte promite și de ce România e ”în goană” după el (EXCLUSIV)

Tratamentul ”minune” folosit de Donald Trump împotriva COVID-19! Ce efecte promite și de ce România e ”în goană” după el (EXCLUSIV)

Tratamentul ”minune” folosit de Donald Trump împotriva COVID-19! Ce efecte promite și de ce România e ”în goană” după el (EXCLUSIV)

Donald Trump, președintele SUA, infectat recent cu COVID-19, a fost tratat cu Remdesivir. Încă de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, medicii din întreaga lume și-au pus speranța în Remdesivir. Medicamentul a atras atenția opiniei publice după ce președintele SUA a cerut să fie aprobat în tratamentul pacienților cu COVID-19. În România, în primă fază, primele doze au ajuns în luna aprilie la Spitalul  ”Victor Babeș” din Timișoara.

Ce este Remdesivir

Remdesivir este un medicament care aparține clasei analogilor de nucleotide, larg răspândită în tratarea cancerului, virusurilor și diferitelor infecți. Acest antiviral a fost folosit și în epidemia de Ebola. În spitalele din România, tratamentul aproape nu se mai găsește, stocurile au fost limitate.

În SUA, medicamentul a devenit noul standard de tratament, în condițiile în care pacienții care au primit Remdesivir s-au recuperat în 11 zile, față de 15 zile cât a durat în medie vindecarea în cazul altor tratamente.

Acum medicii români caută un înlocuitor și folosesc alte antivirale în încercarea de a-i ajuta pe bolnavii cu forme grave ale infecției provocate de SARS- COV- 2.

În prezent nu mai avem în spital, dar vom trece pe alt produs, pe Avigan. Avigan este forma comercială, așa se numește Avipiravir. Noi l-am primit în tranșe. Undeva pentru 20-25 de pacienți. Noi la Victor Babeș l-am folosit încă din luna mai, iar în aprilie a intrat în Europa. Noi facem tot ceea ce este posibil pentru oameni, însă nu ai de unde cumpăra. Și acest Favipiravir a fost făcut de japonezi, și l-au încercat în ultima fază a pandemiei lor chinezii și și-au dat seama că este foarte bun. Trebuie să ne adaptăm, nu avem ce face”, explică managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, pentru GÂNDUL.RO.

Ce efecte are Remdesivir asupra organismului

Pacienții din Timișoara infectați cu COVID-19, aflați în stare critică, au fost primii bolnavi din România tratați cu acest medicament.

Ceea ce am observat noi, în perioada de oportunitate clinică, încetinește declinul pacientului, iar pacientul nu mai ajunge la ATI. Am avut rezultate pozitive la unii pacienții, iar la unii nu am avut niciun rezultat. L-am dat la niște pacienți cu forme severe unde nu am avut efect, iar la niște forme severe, nu foarte severe, și au avut efect. Din punctul meu de vedere, Donald Trump a avut o formă ușoară spre moderată. Nu știm dacă a avut febră sau insuficiență respiratorie. Noi l-am folosit în formele foarte severe de Terapie Intensivă, dar și în forme moderate spre severe și am avut efecte”, explică medicul Cristian Oancea.

Goana după tratament: Se poate produce Remdesivir în România?

Remdesivir ar putea fi mult mai greu de procurat de către autorităţile din România, după furnizarea ultimei tranşe conform contractului încheiat cu autorităţile europene. Medicamentul este produs în SUA, unde compania Gilead a schimbat politica de distribuire și îl va vinde direct către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate.

Pe 7 august, României îi erau repartizate 6.026 flacoane Remdesivir, potrivit Ministerului Sănătății. Cantitatea este suficientă pentru tratarea a 1.200 pacienti eligibili (5 flacoane/pacient). Repartiția realizată de Comisia Europeană ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate, după Spania.

Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi, a fost cel care a luat inițial legătura cu americanii de la Gilead, pentru a putea produce și în România Remdesivirul.

Contactați de reporterul GÂNDUL.RO, reprezentanți ai companiei de Antibiotice Iași susțin că în urma unei analize amănunțite, tehnica lor de fabricație nu este compatibilă cu cea a companiei americane.

Acest lucru ar presupune investiții într-un nou flux de producție care durează. Tehnologia noastră de producere a soluțiilor sterile nu este compatibilă cu a lor. Momentan nu îl putem produce. Doar dacă se vor lua alte decizii la nivel național și se va investi într-un astfel de flux de producție, însă este de durată. Au avut loc discuții, ne-au prezentat modul lor de fabricație al Remdesivirului și concluzia a fost că fluxul lor nu este compatibil cu al nostru”, spun reprezentați ai Antibiotice Iași.

Ce arată un studiu făcut de compania care produse Remdesivir

Pacienţii COVID-19 care suferă forme moderate ale bolii au evoluat spre bine după ce au primit, timp de 5 zile, tratamentul oferit de Gilead Sciences Inc cu Remdesivir, însă continuarea tratamentului timp de 10 zile nu a prezentat beneficii şi nu a scurtat în mod semnificativ perioada de internare în spital, conform unui nou studiu, citat de Reuters.

Analiza, realizată pe 600 de pacienţi şi publicată vineri în Journal of the American Medical Association, arată că pacienţii cu forme moderate ale bolii care au fost trataţi cu acest medicament antiviral timp de 5 zile au avut o şansă semnificativ mai mare de îmbunătăţire a stării de sănătate decât pacienţii din grupul martor, care au primit un tratament standard. Însă cercetătorii sunt de părere că importanţa clinică a beneficiilor aduse de Remdesivir este incertă.

În prezent, Remdesivir este folosit după ce a primit o autorizaţie de utilizare de urgenţă din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi cu cazuri severe de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele