Trei boli cu simptome asemănătoare: viroză, gripă, COVID. Cum se stabilește diagnosticul corect în cazul copiilor?
Odată cu ridicarea stării de alertă și implicit cu renunțarea la măsurile de protecție, numărul virozelor respiratorii în rândul copiilor din Iași este tot mai mare. 20-30% dintre cei aproximativ 130 de copii care ajung în 24 de ore în Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” au simptome specifice.
Pe lângă viroze, au început să fie diagnosticate și cazuri de gripă, dar și cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, virusul fiind în continuare prezent. Medicii ieșeni spun că în ultimii doi ani numărul virozelor la copii a fost mult mai mic datorită faptului că se purta masca de protecție și erau respectate și celelalte reguli sanitare.
În fiecare zi, în Unitatea de Primire a Urgențelor a celui mai mare spital pediatric din zona Moldovei, ajung în medie 130 de copii cu diferite probleme de sănătate: intoxicații, traume sau alte patologii ale copiilor, un procent important fiind al celor cu simptome de viroză respiratorie.
„Viroze respiratorii au existat dintotdeauna, însă în anii de pandemie 2020 – 2021 au fost foarte puține cazuri. Acum, ca urmare a faptului că purtarea măștii este doar o recomandare, iar distanțare socială nu mai există, adresabilitatea este una în creștere. Din fericire însă, cei mai mulți nu necesită spitalizare, pleacă cu tratament prescris de noi și cu recomandarea de a fi supravegheați de medicul de familie”, a explicat dr. Tamara Roșu, medic-șef UPU al Spitalului de Copii din Iași.
Care sunt simptomele gripei la copii
Pe lângă virozele respiratorii, au început să apară și cazurile de gripă de tip A. În ultimele două zile au fost diagnosticate șase cazuri în urma testelor rapide realizate de medici în UPU. „La gripă este ușor de pus diagnosticul clinic, mai ales că suntem în sezon și facem și legătura epidemiologică. Însă pentru acele cazuri la care sunt semne de întrebare, care nu au o simptomatologie foarte clar conturată, facem teste rapide și aflăm și ce tulpină circulă, de exemplu acum este cea de tip A”, a mai spus dr. Tamara Roșu.
Simptomele specifice gripei la copii sunt diferite de cele ale unei simple viroze: în cazul gripei apare o febră înaltă, 39-40 de grade, care cedează foarte greu la antitermice sau cedează și apare imediat, frisoane, dureri musculare, dureri de cap și stare generală influențată – unii copii nici nu mai pot să se ridice din pat.
De asemenea, există în continuare copii infectați cu SARS-CoV-2 care au nevoie de spitalizare și tratament. În dimineața zilei de luni se aflau zece copii internați în zona roșie a spitalului, dintre care unul era internat în zona de Anestezie și Terapie Intensivă. Șase dintre ei sunt copii cu vârsta sub un an, ceilalți fiind preșcolari și școlari de vârstă mică, de 7 – 9 ani.
Trei boli cu simptome asemănătoare – consultul medical stabilește diagnosticul
Medicii spun că în acest context epidemiologic, este dificil pentru părinți să își dea seama dacă este vorba despre o simplă viroză, dacă este gripă sau COVID. Însă important este în primul rând ca părinții să izoleze copilul pentru a nu transmite mai departe și să aibă în casă medicamente cu care să poată combate febra.
„Este adevărat că cele trei boli au simptome asemănătoare, chiar și SARS-CoV-2 are ca principale simptome febra, tusea, problemele respiratorii și este nevoie de un consult de specialitate pentru a le diferenția. Însă medicamentele antitermice trebuie să existe la domiciliu pentru a combate febra, acesta este și primul simptom de alarmă, care trebuie combătut până se ajunge la medicul de familie sau la urgențe”, a completat dr. Tamara Roșu, medic-șef UPU al Spitalului de Copii din Iași.
Medicii ieșeni mai spun că vârful numărului de cazuri de COVID a fost în perioada ianuarie – februarie, când se aflau internați și câte 40 de copii.