Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat, miercuri, că au fost depistate încă trei cazuri de infecție cu noua tulpină de SARS-CoV-2, fără a preciza – inițial – unde au fost diagnosticate aceste trei noi cazuri. Ulterior, secretarul de stat Andreea Moldovan a spus că două dintre cazurile noi sunt la Școala nr. 28 din Capitală.
„Sunt încă trei teste de secvențiere pozitive de azi. Două dintre ele aparțin focarului din școală (Școala 28, din Capitală – n.r.). Un test pozitiv este la o persoană care nu aparține acelui focar. Este o persoană tânără. Am luat legătura telefonic cu dânsa. Este în stare generală bună, carantinată la domiciliu cu prietenul, de asemenea confirmat pozitiv. Urmează să se facă ancheta în focar”, a spus dr. Andreea Moldovan.
Ea precizează că testul tinerei a ridicat suspiciunea tulpinii din Marea Britanie, apoi s-a procedat la secvențiere, precizează Mediafax.
Odată cu cei trei pacienți care au fost diagnosticați cu noua tulpină, numărul bolnavilor ajunge la opt, în România.
Primul caz de SARS-CoV-2 cu tulpină nouă a apărut, în România, în Giurgiu, la o tânără care nu a călătorit în străinătate.
Apoi, noi cazuri au apărut în București, la Școala 28, iar ulterior un caz în Suceava și altul în Constanța.
Noua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie nu afectează copiii mai mult decât adulţii, dar virusul se transmite la fel de repede şi în cazul celor mici, spune Maria Van Kerkhove, medic în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Dr. Maria Van Kerkhove, citată de Mediafax, explică la ce să trebuie să fie atenți părinții pentru a descoperi din timp dacă micuții au simptome de infecţie cu noua tulpină de COVID-19.
La copiii foarte mici boala este foarte uşoară şi ei nu au atât de multe simptome ca adulţii. Unii copii pot prezenta simptome gastro-intestinale, precum diaree sau vărsături, dar uşoare. Însă majoritatea copiilor tind să aibă infecţie asimptomatică, ceea ce înseamnă că nu au deloc simptome”, transmite medicul OMS.
Octavian Jurma, medicul și cercetătorul din Timișoara care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, estimează că 60% din cazurile de COVID din Bucureşti vor fi cu noua variantă de coronavirus, depistată inițial în Marea Britanie, până în luna martie.
E important să se efectueze secvenţierea şi în marile oraşe: Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, pentru că sentimentul meu este că perioada de sărbători a omogenizat distribuţia acestui virus în ţară. E ca şi cum ar fi debutul unei noi pandemii, tehnic vorbind o putem considera o noua pandemie peste vechea pandemie”, a declarat medicul la Digi 24.